Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till feministiskt självförsvar

SANDVIKENNu är det fritt fram för feministiskt självförsvar på schemat i Sandvikens gymnasieskola.

Det beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen efter en lång debatt.
Moderaterna röstade mot förslaget eftersom man inte tycker att skolan ska lära ut våld.
- Syftet med det här ämnet är inte att tjejer ska lära sig att sparka alla killar på pungen, konstaterade Kjell Lusth, v.

Hårt angrepp
Det är från just honom som idén till feministiskt självförsvar kommer. Han har motionerat till fullmäktige om att införa ämnet som individuellt val i gymnasieskolan.
Moderaterna och folkpartiet har tidigare uttryckt tveksamhet över att införa ämnet i skolan, något som Kjell Lusth gick till hårt angrepp mot.
- Smaka på ordet feministiskt självförsvar. Visst låter det farligt. Det tycks i alla fall en del i den här salen tycka, konstaterade han.

"Bra idé"
Idén med feministiskt självförsvar är inte i första hand att lära ut fysiskt våld. Det handlar lika mycket om psykiskt självförsvar. I första hand ska tjejerna lära sig hur man undviker att hamna i en farlig situation. Men om man ändå skulle hamna där ska man kunna slå sig fri.
- Man ska med hjälp av sin röst och sitt kroppsspråk kunna ta sig ur en farlig situation och slutligen - om man råkar ut för våld - ska man kunna försvara sig. Det är detta som folkpartiet och moderaterna har hakat upp sig på, sa Kjell Lusth.
Från folkpartiets sida sa man dock att man inte har något emot tanken på feministiskt självförsvar som ämne.
Däremot tyckte inte partiet att det ska införas som ett ämne i elevens individuella val. I stället ska man ha friluftsdagar eller temadagar då just feministiskt självförsvar ska stå på schemat.
- Det är en bra idé, sa folkpartiets Nils-Gunnar Kempe.

M kritisk till våld
Från moderaterna var kritiken mot ämnet dock hård.
- Att flickor råkar ut för våld är ett problem som måste åtgärdas men jag tycker inte att man ska använda sig av våld. Skolan ska inte skicka ut den sortens signal, konstaterade Stig A Johansson, m.
Han fick medhåll av partikamraten Ann-Katrine Dunker.
- Det går inte att få bort våldet genom att flickor lär sig att slåss. Vi måste i stället tidigt prata med våra barn om vad som är rätt eller fel. Och det ska alla elever vara med på. Att gå ut med sådana här populistiska förslag föder mer våld.
Kommunfullmäktige beslutade i enlighet med kommunstyrelsens förslag. Det innebär att kursen feministiskt självförsvar ska möjliggöras om det finns tillräckligt stort intresse bland eleverna.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se