Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till kärnkraft – nej till vindkraftverk i Gävlebukten

Att världen står inför stora utmaningar i samband med att vi måste minska våra utsläpp av koldioxid är de flesta tämligen överens om. Enligt mitt sätt att se det hela måste vi i Sverige fortsätta bygga ut kärnkraften och modernisera densamma. Det finns inga seriösa alternativ till kärnkraften, skriver Anders Hedman, M.

Sverige har i dag en fullt fungerande produktionsapparat för el som kan fortsätta drivas ytterligare 20-30 år. Den tekniska utvecklingen inom sol-, fusion- och vindkraft går fort framåt och den teknologi som finns i dag är sannolikt omodern om 30 år.

Svea Vind Offshore AB planerar och kommer att söka tillstånd att i Gävlebukten få ta i anspråk ett område motsvarande Storstockholms yta för att anlägga 430 vinkraftverk med en höjd upp mot 325 meter. Här talar vi inte om några små vindkraftverk som de i Jädraås eller Skutskär. Det här är enorma verk. Ingenstans har det tidigare byggts vindkraftverk av denna storlek.

I en första deletapp, av totalt fyra, avses ett område mellan Iggön och Axmar på drygt 14 kvadratkilometer tas i anspråk för cirka 40-50 vindkraftverk. Detta i ett område med höga naturvärden.

Är det i dag verkligen försvarbart att bygga en gigantisk vindkraftspark med en livslängd på 20-30 år när vi redan i dag har en fullt fungerande produktionsapparat för el? Behöver vi i Sverige verkligen denna el? Vilken el är den tänkt att ersätta?

Anders Hedman, M

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel