Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till kommunalt försäkringsbolag

GÄVLEEfter en kortare debatt om öppenheten och insynen i dess verksamhet så klubbade kommunfullmäktige i går igenom det nya kommunalägda försäkringsbolaget, där Gävle och Sundsvall är delägare.

Anledningen är att det har varit svårt att teckna rimliga avtal med normala försäkringsbolag, eftersom dessa inte vill garantera förluster som uppkommer vid omfattande skadegörelser.
Ledamöterna var i stort sett eniga om bolagsordningen, där kommunen tillskjuter fem miljoner kronor i aktiekapital till bolaget.
Vänsterpartiet har krävt att även ersättare i den gemensamma bolagsstyrelsen ska kallas till mötena och att respektive kommunfullmäktige ska få vara med och ta ställning varje gång bolagsstyrelsen ska fatta viktiga verksamhetsbeslut av principiell betydelse.
Det första kunde kommunfullmäktige gå med på, men inte det andra.
Folkpartiet ville dessutom att bolagsstämmorna ska stå öppna för medierna, så att det finns en demokratisk granskningsmöjlighet. Kenth Lövgren ansåg att det borde vara givet eftersom det handlar om ett kommunalägt bolag. Kommunalrådet Mats Ågren, s, menade dock att det inte är ett kommunalt bolag i samma bemärkelse som i vanliga fall och tyckte att kravet skulle avslås.
Det gjorde också kommunfullmäktige. Samtliga ledamöter i folkpartiet, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 63
mattias.jonsson@gd.se