Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till myggbekämpning

SANDVIKEN
Myggen i Österfärnebo får bekämpas även i år. Dessutom får ett större område besprutas.
Det har Kemikalieinspektionen beslutat.
Men det saknas fortfarande pengar.

Annons
- Blir det en jätteöversvämning i vår måste vi välja var vi ska bekämpa, Tärnsjö eller Österfärnebo, för vi har inte råd med både och, säger Jan Lundström, vetenskaplig och teknisk ledare för projektet Biologisk myggkontroll.
Projektet har garanterats pengar som räcker för att driva projektet året ut. Resurserna räcker dessutom nästan till en fullskalig bekämpning. Önskemålet från Biologisk myggkontroll är dock att ha finansiering till två bekämpningar, detta eftersom det är omöjligt att i förväg bedöma hur stora myggproblemen kommer att bli. Blir det mycket mygg i sommar kommer man att behöva genomföra två BTI-bekämpningar.
- Det saknas ungefär två miljoner kronor för full täckning.
Jan Lundström är dock mycket nöjd med kemikalieinspektionens beslut.
- Det är väldigt viktigt för oss att få det beskedet eftersom vi måste göra upphandlingar om BTI och helikoptertjänst.
Skälen till att Kemikalieinspektionen beviljat tillstånd för bekämpning är att förekomsten av mygg i området kan bli så stor att den påverkar människornas möjlighet att leva ett normalt vardagsliv.
Beslutet om dispens innebär en mindre utvidgning av det område som besprutades förra året. Totalt rör det sig om 1 303 hektar som vid behov får besprutas, en utökning med 200 hektar.
KARIN BERGKVIST