Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till rivning av 1700-talshus

GÄVLEMed en mycket svag övervikt röstade byggnads- och miljönämnden i går ja till ett rivningslov av 1700-talshuset Klintbergska gården i Gävle.

- Det är hemskt. Jag fattar inte varför man viker sig för husägaren, säger Lars Sjösvärd, landsantikvarie och chef för länsmuseet.
För ungefär ett år sedan avslog nämnden en ansökan om rivningslov av gården med motiveringen att byggnaden hade ett alltför stort historiskt värde.
Sedan dess har en ny ansökan om rivningslov lämnats in av ägaren Anders Högberg och Bygg & Miljö har återigen vägt det kulturhistoriska värdet mot de ekonomiska förutsättningarna för ett bevarande.
Men här gången vann alltså de ekonomiska intresset över kulturen.

För dyrt
- Om vi ställer kravet att byggnaden ska renoveras måste kommunen slänga in mer pengar. Det skulle kosta ungefär 30-40 procent mer än vad det kostar att bygga nytt, säger Seppo Laine, vice ordförande för byggnads- och mijönämnden.
Han var med vid en besiktning av huset och har sett i vilket skick byggnaden befinner sig.
- Allt golv är borta till att börja med. Det är murkna stockar, gamla och nya vattenskador och rötskador, säger han.
Men majoriteten för en rivning var knapp. Nästan lika många ledamöter, nämligen sex personer, ville att man skulle vänta med att behandla ansökan om rivningslov i två år. Under den tiden skulle en bevarandeplan för kvarteret hinna upprättas.
- Om det inte går att rädda boningshuset måste man rädda tomtens karaktär, säger Claes Bengtsson, fp, som var en av ledamöterna som föredrog det sistnämnda alternativet.
Gårdagens beslut innebär att huvudbyggnaden och gårdsbyggnaden får rivas. Dessutom ska kommunen och ägaren träffa en överenskommelse om vad gården kommer att ersättas med för byggnader.
Hur den överenskommelsen kommer att se ut återstår att se men kommunen har nyligen tagit fram ett förslag som innebär att tomten delas upp i i sex delar och bebyggs med sammanlagt fyra nya hus.

Oproffsigt
Förslaget imponerar inte på länsmuseets chef Lars Sjösvärd.
- Hela upplägget känns så oproffsigt. Att pressa in så många hus på den tomten, säger han.
Länsmuseet har i flera yttranden till kommunen sagt att nämnden bör vänta med att ge rivningslov. Därför kommer gårdagens beslut som en besvikelse.
- Det känns ganska meningslöst att vara remissinstans till kommunen. Vi har sett det förr. Det finns många hus som kommunen rivit och tänker riva, säger han.

ANNA HÖGLUND