Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till utredning om majoritetsstyre

Ett enigt kommunfullmäktige sa i går ja till att utreda frågan om att införa majoritetsstyre i Gävle. Om det sker blir Gävle först i landet att införa denna beslutsform.

Majoritetsstyre innebär att endast de partier som ingår i den politiska majoriteten sitter i kommunstyrelsen. Om majoritetsstyre infördes i Gävle nu skulle det alltså innebära att kommunstyrelsen bara skulle bestå av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Den motion som antogs av kommunfullmäktige i går hade skrivits under av alla politiska partier i fullmäktige.

– För medborgarna kan det vara lite otydligt vem det egentligen är som styr kommunen. Det här kan vara en väg att göra det tydligare, sa Kenth Lövgren, FP, som var den som tog initiativ till att utreda frågan om majoritetsstyre.

Alla var dock inte helt övertygade om att majoritetsstyre är en bra idé.

– Nuvarande organisation är ganska smidig, det är lätt att få fram vad partierna står för. Vi är lite tveksamma men vi vet för lite och därför säger vi ja till att låta en arbetsgrupp jobba med de här frågorna, sa Björn Franksson, M.

En arbetsgrupp bestående av gruppledarna för alla partier och kommunfullmäktiges presidium ska nu ta fram ett förslag på hur majoritetsstyre skulle kunna genomföras. För att majoritetsstyre ska kunna införas krävs det att 59 av 65 ledamöter röstar för det nya systemet.