Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till vargvalpar i Ockelbo

Bergvik Skog går med på att vargvalpar placeras ut i bolagets skogar i Ockelbo – på vissa villkor. Ett villkor är att licensjakten återinförs.

GD har tidigare skrivit att markägare och jakträttsinnehavare först måste ge sitt tillstånd innan vargvalpar kan placeras ut i ett visst revir.

Bergvik Skog flaggar nu för ett ja till valpar i det så kallade Sjösvedenreviret som sträcker sig från Hälsingland till Åmot nordväst om Ockelbo.

Bolaget äger en stor del av den mark som ingår i Sjösvedenreviret.

Men skogsbolaget ställer också motkrav. En förutsättning för att de ska godkänna åtgärden är att licensjakten återinförs för att hålla vargstammen nere.

Ett annat krav är att en vild valp tas bort för varje djurparksvalp som tillförs kullen så att antalet valpar hålls konstant.

Sjösvedenreviret är ett av två revir i Gästrikland som är aktuella för inplantering av vargvalpar. Det andra är Korsåreviret.

Länsstyrelsen kräver dock att vissa kriterier ska vara uppfyllda innan vargar kan placeras ut i länet.