Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till Vindfallsgruvan

/

Regeringen ger klartecken för Vindfallsgruvan utanför Forsbacka.
Men fortfarande återstår ett miljötillstånd innan brytningen kan starta.

Annons

Wiking Mineral vill bryta, silver, zink och bly i Vindfall, en mil utanför Forsbacka. Bolaget fick en bearbetningskoncession av Bergstaten tidigare i år. Det beslutet överklagades till regeringen som nu beslutat att avslå överklagandet. Därmed har bolaget fått ja till gruvdrift.

– Ett moment återstår. Vi behöver ett miljötillstånd från Mark- och miljödomstolen, säger styrelseordförande Daniel Friberg.

Beskedet från regeringen var väntat enligt Daniel Friberg och nu kommer bolaget att inleda arbetet med ansökan om miljötillstånd. Han räknar med att det kommer att ta ett år och sedan ytterligare ett år i handläggningstid hos domstolen, men han ser inga större hinder för att ansökan ska beviljas.

– Nej, jag har svårt att se det. Vissa aspekter är redan prövade vid beslutet om bearbetningskoncession.

Sedan planerna på gruvbrytning i Vindfall blivit kända har boende i området protesterat. De är bland annat oroliga för vad som händer med deras brunnar.

Vad har du att säga till dem?

– Vi kommer att ordna möten och skicka ut information när det närmar sig, kanske tidigare. Jag förstår att det finns en oro, men det gör det i princip alltid när det handlar om gruvdrift. Vi kommer att se till att det blir så lite påverkan som möjligt och vi kommer att återställa naturen när brytningen är avslutad.

Brytningen kommer först att ske i ett dagbrott för att sedan fortsätta under jord. Men det är ingen stor fyndighet det handlar om. Gruvan kan ge ett tiotal arbetstillfällen.

– Vi räknar med att bryta i tre till fem år, säger Daniel Friberg.

Han är inte heller orolig för finansieringen, trots att gruvbolaget Northland nyligen begärdes i konkurs.

– Vi kommer inte att starta brytningen förrän om två till sex år. Då räknar vi med att branschen har vänt uppåt igen.

Wiking Mineral kommer också att ansöka om bearbetningskoncession för Bunsåsfyndigheten utanför Storvik, som är tre gånger så stor som Vindfall.

LÄS ÄVEN:

Byborna fasar för gruvdrift

MP frågar Annie Lööf om Gävlegruvan

Hoppas försiktigt på jobbtillfällen

Annons