Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jade ska bryta Englands svit

Annons

Jade Ewen är sångfågeln som ska bryta Storbritanniens bottensvit i schlager-EM - med en Andrew Lloyd Webber-låt.

– En ära, säger hon.

Häromveckan var hon i Stockholm för första gången, men pr-besöket började oturligt. Jade Ewen hade blivit av med sitt bagage på vägen, vilket medfört att skivbolagsfolket fått ägna en större del av eftermiddagen åt att försöka hitta en locktång åt henne på stan.

– Typiskt va, skrattar den uppassade, men likväl ödmjuka, sångerskan.

Hon är bara 21, men verkar stå stadigt med båda fötterna på jorden. På lördag ska hon tävla för direktkvalificerade Storbritannien i schlager-EM-finalen med låten ”It’s My Time”, ett viktigt uppdrag.

– Det är en sån ära, och en stor prestation. Schlager-EM är som OS för mig, något som jag drömt om länge.

– Jag kollade på det jämt under min uppväxt, tillsammans med min syster. Musik har alltid varit huvudkällan för underhållning i vår familj, på grund av mina föräldrars handikapp.

Jade Ewens förläldrar är båda blinda, och hennes mamma är dessutom döv. Det har inneburit en hel del ansvar för den äldsta dottern, men föräldrarna har alltid peppat henne i karriären.

– Det fanns tider när de levde på bidrag, men ändå lät mig ta sång- och danslektioner. Jag vill verkligen betala tillbaka.

Hennes debutalbum släpps i höst, men redan nu satsas det ordentligt på det unga Londonlöftet, som hoppas ge Storbritannien den topplacering i schlager-EM som lyst med sin frånvaro de senaste tio åren.

Balladen som Jade Ewen ska framföra i Moskva är skriven av musikalgiganten Andrew Lloyd Webber. Under den nationella uttagningen, som i upplägget liknar tv-programmet ”Idol”, var han med som mentor.

– Det kändes lite overkligt, på teaterskolan som jag gick på sjöng vi ofta hans sånger.

– Andrew har till exempel mig hur viktigt det är att mena det man sjunger, och att blicken kan vara avgörande för hur man når ut till publiken framför tv-apparaterna.

Tror du att hans medverkan underlättar för Storbritannien att knipa en plats i toppen?

– Jag hoppas det, vi har gjort dåligt från oss så länge. Men nu har vi börjat ta tävlingen på allvar och lägga lika mycket kraft som de andra länderna på att vaska fram bra bidrag. Attityden har svängt.

Ninna Prage/TT Spektra