Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag älskar er allihop”

– Ni finns i mitt hjärta allihop. Var rädd om er.
Vaktmästare Alf Nyström var rörd när han mötte Vasaskolans elever.
I går protesterade ett 100-tal av dem mot att ”Affe” kan tvingas sluta.

”Fast anställning åt Affe nu” och ”Affe är king” var några av slagorden på elevernas plakat. Vid tolvtiden i går samlades drygt 100 elever på Vasaskolans skolgård och gick sedan i ett demonstrationståg in mot stan.

När de samlades på skolgården igen upptäckte de ”Affe” på andra sidan Staketgatan. Med tårar i ögonen fick Alf Nyström en chans att tacka eleverna för deras stöd.

– Fy fan vad jag älskar er. En sådan här upplevelse är det inte många som får vara med om.

I fem år har Alf Nyström hoppat in som vikarie när den ordinarie vaktmästaren varit upptagen med fackliga uppdrag. Hans öppna och sociala sätt har gjort honom mycket populär både bland personalen och eleverna.

Nu finns risken att hans anställning upphör. Men ingenting är ännu bestämt, enligt skolans administrative chef Walter Nordkvist.

– När den ordinarie vaktmästaren kommer tillbaks ska han bara jobba fackligt två dagar i veckan. Samtidigt har vi övertalighet på ett annat håll och det kan bli så att den personen får gå in som vaktmästare på deltid istället för Alf.

Hur kan elevernas demonstration påverka situationen?

– Naturligtvis tar vi notis om ungdomarnas viljeyttring, det är bra att de engagerar sig och talar om vad de tycker. Men vi måste förhålla oss till det regelverk som gäller på arbetsmarknaden, vi kan inte hitta på våra egna regler, säger Walter Nordkvist.

”Fy fan vad jag älskar er. En sådan här upplevelse är det inte många som får vara med om.”