Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag älskar K-rauta"

/
  • Lars-Åke Wilhelmsson, Babsan, i det skyltfönster han designade för Flanör julen 2007.

– Jag måste bara få säga: Det är alltid Rolf Lassgård, Fredrik Swahn och så jag när det ska pratas Gävle, säger Lars-Åke Wilhelmsson när GD.se vill ha med honom i intervjuserien Gefle och Jag. Men självklart ställer han upp.

Annons

Lars-Åke Wilhelmsson, kanske mer känd som Babsan, är för tillfället ute på vinterturné med Birka-båtarna. I januari beger han sig till Eskilstuna för turnépremiären av en ny show med Christer Lindarw och After Dark. Men hjärtat klappar ömt för Gävle och Furuvik.
– Så fort jag har en ledig dag åker jag upp till Gävle, säger Lars-Åke Wilhelmsson.


– Ja, först och främst Stortorget. De där rosa 80-talspelarna är hemska. Och cementplattorna tycker jag att man kan ta bort, allihop.


– Jag tycker att Rådhuset är otroligt vackert. Men sen är det ju fint längre bort ut mot vattnet. Vatten är väldigt vackert. Ut mot Bönan är det fantastiskt fint. Och så i Furuvik, såklart. Här är jag ju helst. Så länge det inte är snålblåst.
Vid kyrkogården i Boulognern är det också fint. Men där får man ju inte ta in hunden.


– Ja, en promenad i Gamla Gefle, förbi Joe Hill-gården. Där är det fint. Och så Boulognern. Men då ska det vara sommar.


– "Gävle - inte bara en bock". Jag är ju ute på shower nu och får hela tiden höra av folk att bocken måste brinna, annars förlorar Gävle sin plats på kartan. Men Gävle är ju mer än bara bocken.


– Jag kan berätta om när jag var i Kina för några år sedan, när jag sydde kostymerna till en Pippi Långstrump-uppsättning i Peking. Då frågade teaterchefen varifrån i Sverige jag kom. Och han visste ingenting om Sverige, men han kände till "the christmas fire" i Gävle (ungefär "julbrasan"). Så det är klart att den ska brinna. Det säger jag trots att jag invigde den där bocken för några år sedan. Då sa jag inte det . . .


– Helt Enkelt tycker jag är trevligt. Och sommartid gillar jag Berggrenska gården.


– Det indiska fiket på stationen. Jag kan gå dit en timme innan tåget ska gå bara för att det är så fint.


– Alltså, jag tycker det är så hemskt att Gävle har stängt hamnen. Man kommer inte in med båtarna. Och man kommer inte ut med bilen för att se havet. Jag tycker de kan ta bort broarna vid Gevalia. Gävle borde bli mer som Göteborg. Där är hamninloppet en del av stan. Havet möter staden.


– Det är en ganska mysig känsla. Redan vid den skarpa kurvan i Skutskär känner jag mig hemma. Man ramlar nästan omkull av svängen och den skarpa doften.


– Jag shoppar runt Stortorget, i galleriorna. Det är så praktiskt att alla affärer ligger på samma plats. Jag shoppar aldrig i Stockholm, nästan alltid i Gävle.
Och så älskar jag K-rauta. Jag är där jämt. När det hade brunnit fick jag nästan abstinens. Det är nog inte många som tror det om Babsan, men så är det verkligen.


– ALLT! Grejer till huset i Furuvik. Det kan vara allt från takpannor till gardiner.


– Då blir det ju att jag stolt visar upp Furuviksparken. Planteringarna är fantastiska. Och det där huset med ormarna. Och aporna. Sen tar vi väl den vanliga krogsvängen. Brända Bocken och Goya.


– Ja, det är väl de där namnen; Rolf Lassgård, Tomas Di Leva, Regina Lund. Och Ahlgrens och kaffet. Och så Brynäs.


– Brynäs. Nu går det ju ganska bra för dem, men förra året fick man hålla tyst om att man gillade Brynäs.


– Rolf Lassgård. Han är så jordnära. Och en riktigt bra skådis. Han är det han gör. Och mamma och pappa är jag väldigt stolt över. De bor i stan.


– Jag tycker inte att jag är i Norrland riktigt än. Jag struntar i att vi är norr om Dalälven. Jag tror att folk uppe i Piteå håller med mig om det.

Mer läsning

Annons