Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag är en ­klimatskurk

Annons

För en vecka sedan hade denna tidning en artikel med rubriken ”Gävleborgarna sämst på att åka kollektivt”.

Det var en ny Sifo-undersökning som visade att två tredjedelar av länets bilägare faktiskt använder bilen minst en gång i veckan.

Jag, av alla människor, var en av de tillfrågade utan för Ica Maxi. Och mina kloka ord citerades även i själva artikeln bredvid en fin bild på mig där jag står i sommarluftig ljusblå skjorta nonchalant uppknäppt en knapp för mycket. Något kisande mot den starka solen likt en klimatexpert som vet att strålarna blir varmare för varje mil vi kör på vägen.

Från mina kommentarer framgår dock att jag inte är någon expert. Att jag slentrianmässigt tar bilen utan att först rådbråka mitt samvete. Att jag, trots att jag känner till problemet, skiter i att jorden förstörs.

Jag skyllde på busspriserna tror jag. Lite fegt. Visst, biljetten kunde väl vara några kronor billigare, men var det pengar jag vill tjäna så borde jag väl cykla. Sanningen är en annan.

Nu när jag fått fundera några dagar inser jag vad det är som får mig att helt utan skrupler köra runt i en bensinslukande Volvo.

Visst, jorden mår inte bra av utsläppen. Jag vet. Men det kan inte vara mitt ansvar. Jag är ju bara en stackars människa, som kör de bilar som säljs och tankar det bränsle som finns. Rena toket egentligen att vårt kollektiva ansvar för miljön, vårt kollektiva dåliga samvete för miljön, tvingar oss att köpa lågenergilampor, sluta dricka vatten på flaska och inte köra bil. Saker som i Sverige väl ändå måste vara en droppe i Östersjön. Det hav som för övrigt är det med flest döda bottnar i världen. Men det är inte mitt fel. Det är böndernas fel. Om bönderna slutade pumpa ut fosfor i havet skulle de kunna få köra så mycket bil de ville.

Fattar ni min poäng? Jag är inte klimatskurk på grund av ondska utan av uppgivenhet. Förlåt mig, men jag tycker det är meningslöst att ensam rädda världen.

För att det inte ska bli ett helvete för våra barnbarn att leva på jorden måste världen ta i med hårdhandskarna. Det räcker inte att svenskar får dåligt samvete och dricker kranvatten hemma. Eller att de som har råd köper nya klimatbilar.

Världen måste enas om att miljöhänsyn går före vinstmaximering. FN måste lagstifta och tvinga företag i Kina, USA och Indien att köra på den linjen. Förhoppningsvis görs det på nästa stora klimatkonferens i Danmark nästa år.

Fram till dess tar jag bilen när jag ska storhandla!