Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är inte särskilt rolig utåt men jag har aldrig tråkigt"

Yoga är mer inne än någonsin tidigare och utbudet i Gävle är numera stort. Studieförbund och yogaskolor erbjuder sina kurser. Mattias Hagman leder kurser i klassisk yoga i sin Gävle yogaskola.


Högst upp i ett av magasinen på Alderholmen har Mattias Hagman sin yogaskola, i en vacker harmonisk lokal.
Hit kommer flera hundra människor för att utöva yoga, unga som äldre, nästan alla kvinnor men även några män.
Mattias leder lektionerna som för varje år blivit allt fler, från starten 2001. Till vissa kurser är det väntelista.

Varför har yoga blivit så populärt, tror du?
För att det fungerar. Människor märker ganska snart vad yoga gör med en. Eftersom yoga funkar börjar människor prata om och rekommendera det.
Sen har det också betydelse att kända människor i media blir "frälsta", som Madonna och Sting. Förebilder är oerhört starka.
Behovet av yoga ökar ständigt. Vi lever i ett visuellt brus. Vi blir överbelastade när det gäller intryck. I yogan finns ett helt annat universum, en helt annan värld. Man kan integrera de här två världarna, få balans i sinnet och uppleva harmoni.

Behöver man gå på gym om man går på yoga?
Man behöver inte springa fyra fem kilometer varje dag, eller gå på rullband eller lyfta vikter för att må bra och kunna njuta. Man behöver inte gå igenom blod, svett och tårar för att uppnå harmoni.
Men det ena kompletterar det andra, tycker jag. Och man kan ta med sig den yogiska attityden in på gymet, att vara närvarande, att lära känna kroppen, att behandla kroppen med värdighet och respekt.
Yoga behöver inte ersätta någonting men kan komplettera allting.

Bör man bli vegetarian?
Nej, inte heller sluta dricka alkohol, börja tro på någonting eller sluta tro på någonting. Man lever sitt liv som vanligt och lägger till yogan och ser vad som händer. Är jag djupt troende kanske jag får en starkare upplevelse av min religion. Är jag ateist blir jag kanske en mer harmonisk ateist.
Ordet yoga betyder förening. Att förena allting på ett harmoniskt sätt, med relationer, barn, trossystem, politik, allting.
Jag är övertygad om att vem som helst kan utöva yoga. Man kan vara hur stel som helst. Eller ha vilka attityder som helst.

Hur kom du själv in på yoga?
Ända sen jag var liten har jag haft filosofiska funderingar. Undrat varför jag är just jag och ingen annan. Det har följt med hela tiden. Jag har haft en törst efter att förstå.
Men jag växte upp i en kultur i Skutskär där det var idrott som gällde, bandy och fotboll. Sen kom jag in på tennis och kände att jag kunde utvecklas inom det. Jag flyttade till Australien ett år och skulle träna och tävla på heltid.

Du tänkte bli en ny Björn Borg?
Nej, han var före min tid. Snarare en ny Mats Willander. I Australien kom jag i kontakt med mental träning och när jag kom hem började vår tränare införa det, som ett komplement till tennisen. Och jag kände att det var kraftfullt. Så jag började gå utbildning i mental träning och började läsa en massa böcker.
Men jag hade ju sysslat med idrott hela tiden och ville ha med kroppen också. På biblioteket hittade jag en bok av Bert "Yoga" Jonsson.
Jag läste på högskolan och var ungkarl då så jag hade gott om tid att göra övningar. Och det hände saker, inte bara med kroppen utan även emotionellt. Jag mådde så bra. Då satte hungern i gång.
I tre år åkte jag till Uppsala och gick på yogakurs och utbildade mig sen till yogalärare, för att själv kunna gå vidare. Yogalärare ville jag inte bli utan det var för mitt eget intresse. Men nu är jag här.

Var det ödet?
Det var nog en kombination av ödet och min egen ansträngning. Jag tror att vi kan använda vår egen vilja till en viss gräns, för att falla i fas med vårt öde.
Jag tänker på ordet ödmjuk, att vara mjuk inför sitt öde. Att veta när jag ska vara stilla och veta när jag ska agera. Att veta när jag ska kliva åt sidan och veta när jag ska gå på. Att få den visheten och insikten att kunna skilja på det, den filosofin försöker jag leva efter. Att kunna förlika sig med livets flöde och inte simma motströms.
Om man praktiserar yoga under lång tid tycker jag att man får fingertoppskänsla för människor och situationer och för hur jag själv ska gå vidare.

Hur ser du i dag på ditt liv i Skutskär, med bandy, brudar och borsten. Och dina gamla kompisar?
När jag åker till Skutskär nu känns det både bekant och främmande, samtidigt. Allt är som det har varit och ändå inte. När jag var tonåring ville jag bara fly från Skutskär. Jag kände att jag kvävdes. Men nu kan jag känna tacksamhet över att få växa upp på en sådan plats, med naturen, vattnet, ett tryggt bostadsområde. Jag träffar inte gamla kompisar så ofta men vi har fortfarande bra kontakt.

Hur har yogan påverkat ditt liv?
Det är svårt att veta vad yogan har gjort och vad livet har gjort. Framför allt har jag fått ökad självkännedom. En helt annan acceptans och harmoni. Jag känner tacksamhet. Yoga är så stort. Den finns i varenda cell.

Och praktiskt i ditt liv Du är vegetarian?
Nej, jag äter vegetarisk mat.

Vad är det för skillnad?
Som vegetarian sätter man etikett på sig själv. Varje identitet för med sig färdigtuggade åsikter. Jag vill undvika att sätta mig själv i ett fack.
Kanske får jag en sjukdom där läkaren säger att jag bör äta kött för att bli frisk. Då gör jag det. Om jag i stället säger nej, för att jag är vegetarian, då har det tagit över det sunda förnuftet.
Just nu mår jag bäst av att äta vegetarisk mat. Och jag känner
inget sug efter kött.
Min pollenallergi blev mycket bättre när jag började äta vegetariskt och började med yoga. Jag hade jätteproblem tidigare. Nu behöver jag inte äta mediciner längre.

Dricker du vin?
Jag skulle faktiskt vilja börja för det är litet gott. Men jag är så extremt lättpåverkad. Jag tar nog ett glas vin tre fyra gånger per år. Jag försöker också börja dricka öl, för jag tycker det är gott. Kanske fem per år.

Du drack tidigare?
Ja, ohämmat. Säkert över normalkonsumtionen. Men när jag började med yoga knuffade det ut allt annat. Ungefär som känslan när man har tvättat bilen en söndag och fått den skinande blank. Då vill man inte sätta sig och köra i skogen och få den lerig och smutsig igen. Man vill njuta av att den är ren och fin.
Samma sak är det men yoga, man känner en fysisk, inre renhet. Då undviker du att göra saker som kan förstöra det.

Hur har yoga påverkat dig som pappa?
Jag har mycket stor användning av yoga som förälder. Som häromnatten när min son låg och hostade i mitt öra och jag kunde inte sova en sekund.
Hade det varit tidigare skulle jag ha blivit trött och grinig. Nu kan jag balansera det och har inte samma behov av sömn som
tidigare.
Jag kan bli frustrerad på mina barn men skulle ha varit det i mycket större omfattning utan yoga.

Sysslar din fru med yoga?
Ja, med karma yoga, den osjälviska handlingens yoga. Hon har meditation i vardagen, hon är närvarande och aktiv. Hon njuter av handlingen och är inte så fokuserad på resultatet. Sen gör hon också avslappning.
Att göra yoga är så mycket mer än att bara stå på huvudet. Om man ser blöjbyte eller att hugga ved som en meditation så blir det så också.
Min fru är en av mina stora läromästare.

Vad är meningen med livet?
Jag tror man får skapa det själv. Svaret beror på ens mentala och emotionella tillstånd. Är jag rastlös och stressad är kanske meningen med livet att finna stillhet.
Jag kommer ihåg att Dalai Lama fick den frågan av Stina Dabrowski. Han bara skrattade och sa, jag vet inte.
När man är i det tillståndet som Dalai Lama är i, då kanske livet inte behöver ha en mening. Då är meningen nu, vad som än inträffar. Det är inget man behöver leta efter.

Din Gud, vem är det?
Varandet. Orden är så begränsande när man kommer in på det här. Den Gud som kan nämnas är inte Gud.

Vilka är dina rädslor?
Att något ska hända mina barn, naturligtvis. Men yogan har befriat mig från många rädslor.

Vad var du rädd för?
Sociala situationer, att prata inför folk tyckte jag var jättejobbigt. Att kliva på en buss eller konfrontera någon, ge beröm eller kritik. Det är inga större problem nu.

Är du rädd för att dö?
Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var rädd för att dö. Det är en grundprincip som finns i vårt DNA och måste finnas där. Utan den skulle det inte fungera.
Min rädsla att dö i meningen att tappa min identitet har släppt mycket men inte helt.

Du har många kurser varje vecka. Hur upplever du själv lektionerna?
Helt underbart. Det är inte ett jobb. När jag lär ut yoga gör jag yoga själv. Det gör att jag kommer att kunna hålla på med det här länge. Att min relation till gruppen blir bortom ord är magiskt.

Du är klädd i gult. Vad betyder det?
Det är ett steg i något som heter sannyasa, som man blir initierad i. En sannyasa är en munk utan religion, utan trossystem.
Det finns två vägar att gå. Man kan avsäga sig den materiella vägen och leva avskild från världen. Den andra vägen innebär att man lever kvar i den yttre världen. Man tar ansvar för familj, jobb, samhälle, vad man än gör. Men du har en inre attityd, och för det har man olika färger. Gul och orange till exempel. Sen ockerfärgad när man också rakar av sig håret.
Det är ett eget val men också en process. Det är möjligt att jag rakar av mig håret och sätter mig i en grotta i Himalaya om 30 år men det är lika troligt att jag inte gör det.
Färgen är en påminnelse om det åtagande som jag har tagit i den här traditionen.

När blir du orange?
När jag är redo och när min lärare tycker att jag är redo. Men man måste också inse att det kan finnas personer i blåställ som är mer sannyasa än en swami med rakat huvud.

Vem är din guru?
Swami Niranjan, som är elev till Swami Satyananda. Det är hans namn som den här yogaformen bär, satyananda yoga.

Varför är det mest kvinnor som gör yoga?
Jag tror att yoga gör dig känslig. När du säger känslig till en man associerar han kanske till svaghet. Men yoga gör oss mer kraftfulla. Män som råkar hamna på yoga brukar fortsätta och avancera, kanske till yogalärare.
Anledningen till att de inte kommer i första hand är att de kanske har den mediala bilden av unga kvinnor i avancerade yogaställningar.

Om du skulle motivera en man till att börja med yoga?
Det är ett perfekt sätt att träffa massor med tjejer!
Du fungerar bättre fysiskt, du får mer energi, hjärnan fungerar bättre, kreativiteten och den sociala kompetensen ökar. Och om du är pappa tror jag att du kommer att bli en bättre pappa. Eller bättre make eller chef.

Hur har du själv förändrats?
Innan jag började med yoga var jag rolig utåt men jag kunde ha tråkigt. Nu är det tvärtom. Jag är inte särskilt rolig utåt men jag har aldrig tråkigt. Kvaliteten på varje upplevelse är så mycket starkare.
Jag tycker att allt är intressant men jag har egentligen inga fritidsintressen. När jag går ut och hämtar posten lyssnar jag på fåglarna och upplever vinden i ansiktet. Jag går in och sätter på en kopp te, tar en klunk och känner hur värmen sprider sig i kroppen. Det är små steg hela tiden. Allt är intressant.

Kerstin Monk
kerstin.monk@gd.se
026-15 96 44