Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag binder inte mina bolån - än

Stefan Ingves och hans team i direktionen på Riksbanken sparade inte på krutet när det sänkte reporäntan med 1 procentenhet till 1 procent.

Stefan Ingves och hans team i direktionen på Riksbanken sparade inte på krutet när det sänkte reporäntan med 1 procentenhet till 1 procent.

Privata Affärer tipsar om hur du bäst utnyttjar de rekordlåga räntorna.

Samtidigt som Riksbanken sänkte sin viktigaste styrränta, reporäntan, till rekordlåga 1 procent så kom signalen att det kan krävas ytterligare sänkningar längre fram i år.

Vid en pressträff omedelbart efter räntebeskedet sa riksbankschefen att han inte utesluter att reporäntan till och med måste sänkas till 0 för att möta den kraftigt försvagade konjunkturen.

Hur utfallet blir får vi se vid nästa direktionsmöte som infaller i mitten av april.

För landets bolånekunder är detta naturligtvis ljuv musik när nu boendekostnaderna sjunker. Särskilt för dem med stora bolån. Ett lån på 2 miljoner kr blir någon dryg tusenlapp billigare i månaden.

Men det gäller att agera klokt och inte förhasta sig.

Jag utnyttjar själv den nedåtgående räntetrenden och fortsätter med rörliga bolån ännu en tid. Jag räknar med att stigande räntor ligger minst något år i framtiden.

Det andra rådet blir att använda överskottet från de lägre boendekostnaderna till att amortera på boendelånet. Alternativet att försöka placera pengarna är ingen lätt uppgift i dag.

Bankboken är t ex ingen bra lösning när nu även sparräntorna kryper nedåt. De som ändå vill ha ett banksparande kan satsa på något ett sparkonto hos någon av de mindre kreditmarknadsbolagen som erbjuder något högre sparräntor än storbankerna. Här gäller det dock att kolla att insättningsgarantin på 500 000 kr gäller.

Även avkastningen i räntefonder sjunker och räknas avgifterna in så blir denna placering ganska ointressant.

De som vill chansa på aktiemarknaden bör välja stora stabila bolag med stark balansräkning och med bra direktavkastning. Klädjätten H &M och läkemedelsbolaget Astra Zeneca är två bra exempel.

Ett annat bra tips är att skicka in en ny ansökan om jämkning till Skattemyndigheten. Fjolårets ansökan grundade sig på betydligt högre räntekostnader än de som gäller i dag. De som vill slippa en obehaglig restskatt bör därför ansöka på nytt.

JOHAN MARKWALL, PRIVATA AFFÄRER