Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag blev chockad”

– Jag blev chockad. Det är fruktansvärt det som hänt.

Så reagerade sjuksköterskan Britt Aspgren när hon fick reda på att en person på ett särskilt kommunalt boende i Gävle under lång tid legat fastbunden. Händelsen har nu anmälts enligt Lex Sarah till Socialstyrelsen.

Det var när medicinskt ansvariga sjuksköterskan Britt Aspgren besökte det särskilda boendet i ett annat ärende i mitten av augusti som hon blev varse missförhållandena – en av de boende hade under lång tid bundits fast under nätterna för att förhindra ett självskadande beteende, troligen med hjälp av ett bälte.

Detta trots att det aldrig funnits något lagligt stöd för att använda sig av så kallad ”fixering” mer än som en akut begränsningsåtgärd.

– Det handlar om ett allvarligt missförhållande. När vi fick kunskap om händelsen beslutade vi genast att göra en Lex Sarah-anmälan och tog kontakt med Socialstyrelsen för att få råd och stöd om hur vi ska gå vidare, sade omvårdnadsnämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist, S, under presskonferensen om fallet igår.

Uppfattningen är att det handlar om en regelbunden användning av fastlåsningsmetoden under många år.

Frågan är då hur ett så uppenbart brott mot både juridiska och moraliska föreskrifter kunnat fortgå i åratal, utan att någon slagit larm.

Hur många personer har egentligen känt till vad som skett?

– Det är något som kommer att framkomma under utredningens gång, i nuläget har vi inga kommentarer till det, säger Tommy Staaf, tillförordnad förvaltningschef på Omvårdnad Gävle.

Enligt anmälan till Lex Sarah har det läkarintyg som styrkt behovet av att patienten skulle vara fastbunden årligen förlängts.

– Någon form av slentrian verkar ha inträtt här, en praxis som levt kvar utan att några omprövningar gjorts. Vi har haft brister och det här är ett fall som vi missat, menar Vivi-Anne Sundqvist.

– Personalen har arbetat med den här metoden en väldigt lång tid, de trodde att det var det enda alternativet, säger Britt Aspgren som genast slog larm och förklarade för personalen på plats att metoden inte var tillåten.

Efter att ansvarig chef och sjuksköterska gjort en ny vårdplanering med alternativa åtgärder upphörde begränsningsåtgärderna den 3 september. Patienten har istället fått ökad tillsyn under nätterna.

Anhöriga och gode man har informerats, och Kommunhälsan har kopplats in för att ge råd och stöd till personalen, som enligt Britt Aspgren upplevt situationen som traumatisk.

I somras förändrades villkoren för vård av dementa och förståndshandikappade personer när Socialstyrelsen upphävde två föreskrifter som reglerat tvångs- och skyddsåtgärder inom vården.

Gävle kommun har sedan dess genomfört en inventering för att upptäcka och rätta till felaktigheter.

– Med anledning av det som hänt gör vi nu en fördjupad inventering som täcker in alla kommunala boenden. Vi har inte upptäckt några fler fall än, men man kan aldrig garantera att det inte förekommer, säger Tommy Staaf.