Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag föddes inte i Sverige, men Sverige föddes i mig

På gatan där jag bor röstade 33 procent på Sverigedemokraterna och på skolan där jag jobbar vann SD skolvalet. I dag hade jag gärna stannat inomhus. Men jag gjorde inte det, jag gjorde som så många gånger förr. Jag anpassade mig efter samhället, jag hejade på samma grannar, jag bemötte mina elever som jag alltid gjort. Med ett leende och den respekt de förtjänar.

Mer läsning: Richard Carlsson, SD: Vår nationella gemenskap är öppen för människor med bakgrund i andra nationer

Jag tänker inte dela upp samhället jag lever i i en vi och dom-värld.

Det här är inte det Sverige jag växte upp i, jag kanske varit förskonad från rasism och trodde länge att jag skulle slippa det. Men att få känna rasism vid 31 års ålder tror jag svider mer än om jag fått höra det när jag var mindre.

För nu kan jag förstå och ta in det på ett sådant sätt som gör att jag tvekar på mina egna värderingar, Vi blir plötsligt vi och dom. Hade jag fått höra eller varit med om rasism som barn kanske jag hade glömt det fortare, eller kommit på andra tankar i min vilda fantasi.

Nu kommer jag ofrivilligt att fundera om min granne är rasist när jag hämtar posten eller klipper gräset. I morgon är det en ny dag, och jag lovar dig Sverige, jag kommer fortsätta att heja på mina grannar och jag kommer fortsätta att bemöta mina elever på samma sätt som jag alltid gjort.

För som en klok man sa en gång: Det får inte finnas vi och dem, det finns bara vi.

Jag fäller en tår för dig i dag, Sverige, och passar på att tacka min mamma för att hon valde Sverige åt oss. För med facit i hand så hade jag valt Sverige före vilket annat land som helst.

Jc

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare