Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag försvarar honom, inte brottet

GÄVLE"Hur kan du försvara en sån?"Den frågan får advokat Lars Häggström ofta.- Det vanligaste missförståndet är att jag försvarar brottet. Men det gör jag inte, jag försvarar personen.

Ju grövre det misstänkta brottet är, desto viktigare är att det finns en försvarsadvokat som ställer upp till fullo.
- Det är ju så mycket som står på spel, förklarar Lars Häggström.
Företräder bara klienten
Hälften av hans uppdrag är brottmål, den andra hälften rör affärsjuridik.
Som försvarsadvokat vid brottmål ska han enbart företräda sin klient, den misstänkte brottslingen.
- För mig som försvarare finns inget objektivitetskrav. Min roll i rättssystemet är tvärtom att alltid stå på klientens sida och helhjärtat tillvarata hans rätt och intressen.
Ofta träffar Lars Häggström den misstänkte brottslingen redan inför det första polisförhöret. De ses på hans kontor på Södra Strandgatan, bara ett stenkast från polisstationen.
- Då går jag igenom allvaret i brottsmisstankarna och förklarar hur rättssystemet fungerar.
Är med under förhöret
Sedan promenerar de gemensamt till polisstationen.
- Jag är med under förhöret eftersom min närvaro kan ha en lugnande effekt. Dessutom ser jag till att polisen inte pressar klienten i onödan. Om jag finns med under förhöret slipper man allt det här med att klienten under rättegången hävdar att polisen missuppfattat honom eller pressat honom att erkänna.
Förtroendet bygger på enskilda samtal som advokaten har med den misstänkte brottslingen.
- Jag har absolut tystnadsplikt.
Om han erkänner inför dig, men inte vill erkänna för polisen och domstolen?
- Lyckligtvis händer det ytterst sällan. Men i så fall måste jag avsäga mig uppdraget. Jag är bunden att följa Advokatsamfundets etiska regler.
Om klienten säger saker som du misstänker är falska?
- Det är inte försvararens uppgift att skapa sig en uppfattning om klienten är oskyldig eller ej, det är domstolens uppgift. Jag utgår alltid från att klientens uppgifter är riktiga, även om jag misstänker att han ljuger.
Varför?
- Därför att jag kan ha fel, och klienten måste ha någon att lita på till hundra procent.
Om en klient lämnar uppgifter som är uppenbarligen fel och som aldrig skulle hålla i rätten försöker Lars Häggström resonera med den misstänkte brottslingen.
- Oftast förstår han att uppgifterna bör korrigeras.
I dag kommer tingsrättens dom mot den 67-årige farfar från Gävle som åtalats misstänkt för att ha utsatt två av sina barnbarn för mycket grova sexuella övergrepp. Åklagaren yrkar på åtta till tio års fängelse. Mannen är inte psykiskt sjuk.
Även Lars Häggström delar åklagarens uppfattning om att ett fängelsestraff är oundvikligt, eftersom mannen delvis har erkänt.
- I en sådan situation är det i stället försvararens uppgift att ta fram så förmildrande omständigheter kring brottet och personen, så att det blir ett så kort fängelsestraff som möjligt, säger Lars Häggström utan att närmare vilja precisera vad det skulle röra sig om i 67-åringens fall.
Jobbig rättegång
Rättegången har tagit lång tid och varit jobbig för alla inblandade. Inte minst för det äldsta barnbarnet, den 15-åriga flickan som valde att delta för att bättre kunna bearbeta smärtan av flera års sexövergrepp.
Hur känns det när du ser dem som drabbats av brottet?
- Det är en svår fråga, säger Lars Häggström och sitter tyst länge. För att jag ska kunna utföra mitt uppdrag på bästa möjliga sätt måste jag försöka att inte påverkas av det för mycket under rättegången. Annars kan jag inte göra ett bra jobb.
Men utanför sin försvararroll påverkas Lars Häggström.
- Jag är ju ändå av kött och blod. Sedan gäller det att hitta mekanismer för att klara av och bearbeta sådana här svåra känslor.
Lars Häggströms ventil är att prata om med människor som han litar på.
- Givetvis utan att bryta mot tystnadsplikten, poängterar han.
Du har aldrig ångrat att du tog på dig målet?
- Nej, alla har rätt till en försvarare som ställer upp till fullo. Även 67-åringen.

MARIAM NARAGHI