Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag gillar våra stora fabriker"

/

Kommunstyrelsens ordförande, Carina Blank är sist ut för säsongen i vår intervjuserie Gefle och Jag. För den som varit tveksam över Carinas känslor för staden kan vi upplysa om att hon spontant och lite roligt bedyrade sin kärlek under intervjun.

Annons

 


– Jag flyttade hit när jag började gymnasiet. Jag växte upp i Alfta i södra Hälsingland och att flytta till Gävle var ju förstås jättespännande. Det var den närmaste stad som var en riktig stad.


– Gävleborna. Jag har skaffat mig många vänner genom åren och har verkligen mitt liv i Gävle. Även om staden är fin så är det främst människorna man återvänder till tycker jag. Sen är det ju bra att allt finns som man behöver. Utmaningar, trygghet, kultur och fritidsliv.


– Nej det tycker jag inte är något specifikt för Gävlebor. Annars så uttrycker man ju en ambition genom att klaga. Det ger också en bra dynamik till en stad om inte alla tycker lika.


– Det borde finnas fler mötesplatser som inte kräver något av en. Ett aktivitetshus borde finnas. Bland annat tycker jag att konserthuset borde ha öppet oftare och längre.


– Jag jobbar varje dag med att utbudet ska bli bättre. Biblioteket är ju ett ställe där det redan fungerar. Ett ställe där Gävleborna gör saker tillsammans. Men allt kan inte vara i kommunal regi och vi uppmuntrar alla sorters föreningar att hitta på saker.


– Ohh jag har så många favoritplatser. Gävlebukten, T-udden, gasklockorna och ute vid Gävle strand. De är också väldigt fint vid Testebodeltat och ute vid Bönan. Det finns hur många fina platser som helst. Jag vill också framhålla torget som har blivit en så levande plats. Det kommer att bli ännu bättre när det byggs om.


Nej det kan jag inte. Jag tycker att den vi har (Välkommen ombord) är så himla bra. De orden uttrycker att alla är välkomna. Att vi är ute på en resa och att alla behövs. Den sammanfattar jättebra det som Gävle är och vill vara.


– Wahlströms fiskerökeri vid Utvalnäs är jättebra. Ska man träffa kompisar ute så får det bli Helt enkelt.


– Det vet jag inte om jag har något. Man slinker väl in där man är. Jag dricker inte så mycket kaffe, men oftast blir det väl någonstans på Nian.


– Vi har en vänort East London i Sydafrika. Där finns det en multikulturell atmosfär som är helt fantastiskt. Det skulle jag gärna se mer av i Gävle. Men jag skulle inte vilja se inte en bråkdel av all fattigdom som finns där.


– Åh nu är jag hemma. Åh vad fint det är. Det känns verkligen kul att känna så. Den nya stadsbilden med Gävle strand är otroligt kul att se. Jag är verkligen stolt att vara Gävlebo. Jag älskar verkligen Gävle.


Tycker nog det är vid Rådhuset med gudinnan i förgrunden. Det är riktigt fint. Men jag gillar också våra stora fabriker. Att se Korsnäs lysa upp i mörkret som ett stort tivoli är verkligen häftigt. Man ser att det händer grejer.


– Det finns säkert några bakgator som inte säger något om stadens identitet. De kan vi antagligen både ha och mista. Motorvägspåfarterna är inte heller så tjusiga.


- Det blir nog oftast lite olika ställen längs ån. Promenerar man där hinner man visa allt från hamnorådet till stadskärnan och högskolan. Man får med mycket av Gävle. Mycket av våra sevärdheter ligger längs ån och längs ån får man en bra överblick av stans utveckling.


- Vi har en väldigt vacker stadskärna. Så har vi en väldigt varierad miljö med bukten, åarna och jordbrukslandskapet. Jag brukar säga att vi har det sydligaste av det nordliga och det nordligaste av de sydliga. Gävle är en bra blandning av Sverige.


– En sak som är kul är att Gävleborna är så på. Är det sommarkväll så är alla där. Vi har en bra gemenskapskänsla. Folk vill delta när det händer grejer.


– Vi vill ha bocken kvar när det är jul. Det är ju fint med julbock. Alla pratar om att den brinner, men jag tror att pratet är det viktigaste. Alla vet att det har hänt tidigare och att det skulle kunna hända, men för den skull ska det inte behöva brinna. Man får inte glömma att det är en stor risk om det brinner i staden. Publiciteten som det ger är inte värd riskerna.


- Brynäs och Gefle IF. Jag kan och behöver inte välja. På sommaren är GIF viktigast och på vintern är Brynäs viktigast.


- Nej, det är sanning. Det är otroligt viktigt för staden att båda finns.


- Tycker att det beror på sammanhanget. Tittar man på kartan så är det södra Norrland. men tittar man på struktur så ser man ju att det är mer som Mellansverige. Gävleborgarna rör ju sig mer västerut och söderut, än norrut i landet. På världskartan är vi i också en del av Stockholms kringland. Vi marknadsför oss också som en del av Capital of Scandinavia. Jag känner att vi tillhör den regionen.


- Vi var ju beredda för alla sorts utgångar. Men vi hade en idé som vi var väldigt bestämda med. Om det är så att vi lyckas förklara vår idé och att juryn trots det inte ville ha den, så är vi nöjda. Vi lyckades mynta ett begrepp som många är beredda att ställa sig bakom och det har varit en fantastisk marknadsföring för Gävle. Vi har också fått väldigt bra respons när vi kommunicerat ut vad vi vill.


– Vi har möte på fredag och då ska vi göra ett avstamp inför framtiden. Vi sitter med ett material som fortfarande är väldigt användbart. Vi ger inte upp kulturell allemansrätt. Det handlar ju att fler ska få tillgång till kulturlivet och det kommer vi att fortsätta kämpa med.


– Då får jag väll ta tillfället i akt och säga god jul till alla Gävlebor.

Mer läsning

Annons