Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag gör bara mitt jobb

Annons

Shahin flydde till Sverige från Iran i slutet av 1980-talet. Där hade hon arbetat som frisör i flera år. Det var det enda yrke hon kunde, och det var det enda hon ville arbeta med. Efter att ha lärt sig prata och skriva svenska kom hon till arbetsförmedlingen i Gävle för att få hjälp att komma igång som frisör här. Och det är där jag träffar Shahin för första gången. Gråtande sitter hon på mitt kontor och ber mig hjälpa henne.

Vid det här laget har Shahin redan hunnit träffa tre handläggare före mig. Hon har frågat samtliga tre om arbetsförmedlingen kan hjälpa henne att få avlägga prov inom frisöryrket enligt svenska mått, så hon kan komma igång. Samtliga tre har svarat nej, med motiveringen att det vid tillfället inte fanns ett enda ledigt jobb som frisör i hela Gästrikland. Att Shahin förklarat för dem att nästan alla frisörer är egenföretagare som hyr sina stolar spelar ingen roll. De följer bestämmelserna. De gör bara sitt jobb.

Efter mitt första samtal med Shahin ringde jag upp tre slumpvis utvalda frisörer i centrala Gävle och frågade dem om de hade en ledig stol åt henne. Alla tre svarade ja, om Shahin bara kunde visa intyg på att hon var godkänd. Så jag köpte en plats på en utbildning i Falun där Shahin efter ett par månader stolt klarade av sitt gesällprov och fick sina intyg. Några veckor senare öppnade hon en egen salong som hon fortfarande (15 år senare) hade kvar när jag var dit och klippte sexåringen i våras. De där tusenlapparna utbildningen kostade har skattebetalarna fått tillbaks många gånger om.

Det intressanta med berättelsen om Shahin är att den enda som gjorde fel var jag. Ett riktigt rejält tjänstefel, faktiskt! Jag beviljade en utbildning inom ett yrke där det inte fanns några lediga jobb, vilket sannolikt skulle ha lett till en varning och indragen rätt att bevilja utbildningar för lång tid framöver om någon hade drivit ärendet vidare. Mina kollegor som nekade Shahin utbildningen däremot gjorde inget fel. Och om någon mot förmodan hade kritiserat dem hade de kunnat svara att de bara gjorde sitt jobb. För så fungerar ju vårt samhälle. Håll dig till regelverk och bestämmelser hur felaktiga de än må vara, så kan du inte göra fel.

Jaha, tänker ni. Värre saker händer ju dagligen. Och det är precis det som är poängen här. För några dagar sedan rasade en damm i Osby i Skåne. Den var nyligen besiktad och godkänd av någon som bara gjorde sitt jobb. En kvinna släpptes ut från en sluten psykvårdsavdelning och gick raka spåret hem och tog sitt liv. Men den som släppte ut henne gjorde ju bara sitt jobb!

Och så rullar historien på. Världen är full av människor som skapar katastrofer, lidande och elände genom att bara göra sitt jobb. Var finns de som är beredda att göra lite mer än sitt jobb? De som vågar ställa sig upp och säga ursäkta, men här tror jag vi håller på att ställa till det riktigt ordentligt? Leve ni, var ni nu är. Det är synd att ni är så få!

Larry Forsberg,

Låtskrivare och radiopratare