Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har fått en del träning i Gävle"

GÄVLE
Lars Ohly blir inte vänsterpartiets nye ledare. Det säger partisekreteraren och före detta Gävlepolitikern Pernilla Zethraeus med bestämdhet.
- Hans nej är djupt äkta.

Annons
I övrigt vill hon inte spekulera kring vem som kan tänkas leda partiet i framtiden. Själv säger hon sig inte vara aktuell som kandidat till den post som hon för tillfället vikarierar på.
- Just nu har jag faktiskt två jobb, ett som partisekreterare och ett som partiledare. Men det ska inte bli någon vana, det är bara fram till 7 februari, säger hon.
De senaste dagarna har minst sagt varit intensiva för Pernilla Zethraeus. I sin roll som partisekreterare har hon stått i centrum när partiet tagit ställning till ledarens skatteaffärer. Hon tycker dock att den process som i söndags ledde fram till att Gudrun Schyman avgick som partiledare har karaktäriserats av värdighet.
- Ledarkriser förekommer då och då i svensk politik och då utbryter ibland maktkamper. Man kan se partiledningar som överger den som är utsatt för att man är rädd att själv dras med, att man sparkar på den som redan ligger. Vi har skött det helt annorlunda. Partiledningen har hela tiden funnits som stöd och bollplank till Gudrun, hon har aldrig varit ensam i den svåra processen, säger hon.
Mellan 60 och 70 personer deltog under vänsterpartiets konferensdagar från fredag till söndag. Diskussionerna spårade aldrig ur, trots att många medlemmar varit väldigt besvikna och arga.
- Det kräver en stor mognad att kunna skilja på det som Gudrun gjort - en handling som gjort stor skada och som gör att hon inte längre kan vara partiledare - från den stora empati och sympati som många samtidigt känner för henne, säger Pernilla Zethraeus.
Har de tidigare Schyman-affärerna garvat partiet?
- Jag tror det finns en erfarenhet av krishantering i partiet, vi ställde väldigt snabbt om organisationen. Det är delvis hon och hennes kriser som har tränat oss i det här. Jag tror också att jag har fått en del träning i Gävle faktiskt.
Vilka erfarenheter fick du med dig från händelserna 1996?
- Jag var inte i skandalpartiet, men jag tillhörde ju ändå kommunens krets av heltidspolitiker och följde det hela på nära håll. Jag känner igen alla faser; mediadrevets logik, allmänhetens och partimedlemmarnas chock, sorg och ilska. Så jag kände mig väldigt välförberedd. Jag har också upplevt några av Gudruns återfall som alkoholist, så det var inte så svårt att veta vad som skulle göras, säger hon.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se