Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag har frågat Gud hur jag ska få folk att sluta bråka”

Det har varit fyra turbulenta år för Kristdemokraternas nu avgångna partisekreterare Lennart Sjögren i Valbo. Samtidigt som hans parti varit nära att åka ur riksdagen har han själv flera gånger hamnat mitt i rubrikernas centrum. Nu talar han ut om de interna striderna.

Annons

Anställningen vid partihögkvarteret i Stockholm upphör egentligen först vid nyår. Men Lennart Sjögren har tagit ut semester de sista veckorna. Nu sitter han i vardagsrummet hemma i Valbo, med adventsljusen tända.

– Fyra år är nog. Det sa jag redan när jag började som partisekreterare. Det har varit jobb all vaken tid, sju dagar i veckan. Ingen människa är skapad för att arbeta så mycket. Efter varje val kan det också vara bra att nya krafter tar vid, och därför sade jag upp mig redan den 7 oktober. Jag lovade Göran Hägglund att vara kvar tills efterträdarfrågan var löst, säger han.

Som partisekreterare har Lennart Sjögren varit spindeln i nätet i KD:s interna organisation. Även politiskt har han haft en nyckelroll.

Men allting började egentligen i Lycksele, där han växte upp. Hans mamma arbetade som affärsbiträde på Tempo och pappa körde lastbil åt vägförvaltningen.

– Det var en lugn och trygg uppväxt i en småstadsidyll, säger han.

Efter studenten 1973 flyttade Lennart Sjögren till Stockholm för att studera på Kungliga Tekniska Högskolans lantmäteriutbildning. Det var så han hamnade i Gävle – han fick jobb på Lantmäteriet 1978.

Den kristna tron har Lennart Sjögren haft med sig sedan barnsben. Båda föräldrarna var pingstvänner. Sedan han fick rösträtt har han också röstat på KD som sprang ur frikyrkorörelsen.

– Jag tycker om partiets solidaritetsprincip, att ställa upp för andra som har bekymmer, säger han.

Men det är väl något som de flesta partier kan säga sig stå bakom?

– Jo, men KD lyfter fram familjens betydelse i samhället och vikten av en trygg uppväxt och ålderdom och en bra sjukvård, säger han.

Som ung fick Lennart Sjögren lära sig att jaga älg. Han har skjutit 18 älgar i sitt liv. Varje höst åker han till Lycksele för att delta i älgjakten. Han gillar spänningen.

– Det oväntade inträffar mycket snabbt, nästan som i politiken, säger han.

Det var också på älgpasset som han kom fram till att han skulle bli politiskt aktiv. I samband med 90-talets politikerskandaler i Gävle mötte han människor som sa att politiker inte begriper något. Han frågade om de inte borde engagera sig själva om de nu är så kloka.

– Under älgjakten kom så frågan tillbaka mot mig som en bumerang. Sedan tackade jag ja till att stå på listan, säger han.

1998 gjorde KD ett succéval med Alf Svensson i spetsen. Partiet fick nästan tolv procent av rösterna och Lennart Sjögren tog plats i kommunfullmäktige. 2002 blev han oppositionsråd och 2004 utsågs han till ”årets kristdemokrat”, framröstad av partikamrater i hela landet. Han ansågs ha satt stor press på Socialdemokraterna i Gävle och profilerat KD.

Efter valet 2006 blev Lennart Sjögren uppringd av partiledaren Göran Hägglund som erbjöd honom tjänsten som partisekreterare.

– Det var en oerhörd överraskning för mig. Jag bad att få fundera några dagar. Jag behövde prata med Gun-Britt och barnen, säger han.

Hustrun Gun-Britt Sjögren menade att det knappast kunde innebära mer jobb än han redan hade som oppositionsråd och utvecklingschef på Lantmäteriet.

– Så då tackade jag ja.

Nu kan Lennart Sjögren blicka tillbaka på de fyra åren som han rört sig i Rosenbads och riksdagens korridorer. En framgångssaga för alliansen, men något av en rysare för KD som flera gånger legat under fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna.

– Min roll som partisekreterare har mycket handlat om att hålla ihop partiet och alliansen. Kärnkraften är en fråga där KD haft en inre process att gå från ett uttalat motstånd till att vilja ersätta dagens reaktorer med nya. Det har varit en stor omprövning för partiet, säger han.

Han målar upp bilden av ett parti med inre motsättningar där olika grupperingar och personer tävlat mot varandra om politiskt inflytande.

– Jag har fått ta hand om flera gamla surdegar där det inte fungerat gnisselfritt. Min första uppgift blev att bilda ett nytt partidistrikt i Skåne där två distrikt inte kunde samarbeta, säger Lennart Sjögren.

Ofta har han bett Gud om vägledning hur han ska hantera konflikterna.

– Det är tryggt att veta att Gud alltid finns där. Jag har bett om hur jag ska få folk att sluta bråka, vilka ord jag ska använda. Jag upplever att jag har fått svar, säger han.

På senare tid har Lennart Sjögren flera gånger vållat rubriker, inte minst när han sa att Hollywoodfrun Anna Anka var välkommen till partiet. ”Hon står upp för inställningen att en kvinna själv ska kunna bestämma hur hon vill leva”, sa han. Det fick KD-kvinnorna att gå i taket och han tvingades ta tillbaka uttalandet.

Nu försöker han tona ner händelsen:

– De ringde från en kvällstidning och frågade mig om hon var välkommen till partiet. Jag sa att jag inte visste om hon ens var politiskt intresserad. Reportern fortsatte att fråga om Anna Anka var välkommen och till slut svarade jag att generellt är alla som ställer upp på vår politik välkomna. Då blev det rubriken, säger han.

I höstas läckte mejl ut som Lennart Sjögren skrivit till en av Göran Hägglunds kritiker, KD-kommunalrådet Bengt Germundsson i Markaryd. Det stod bland annat: ”Min oro för dig ökar. Du är ute efter Hägglunds skalp” och ”Jag kommer inte glömma allt vad du gjort”. Sjögren lovade vidare att be för Germundsson.

Varför skrev du så?

– Om jag hade vetat att det skulle bli allas egendom så hade jag inte skrivit så. Jag insåg när mejlen dök upp i Expressen att det var olämpliga ordval. Men det fanns inte i min tankebild när jag skrev mejlen, säger Lennart Sjögren.

När mejlen avslöjades var det redan känt att Lennart Sjögren snart skulle sluta när hans efterträdare utsetts. Men nu satte partistyrelsen ett datum för när det skulle ske. Lennart Sjögren förnekar att partiet skulle ha tidigarelagt hans avgång.

Sedan 1998 har det gått allt sämre för KD. Årets valresultat blev 5,6 procent. Vilket ansvar bär den avgångna partisekreteraren?

– Det får andra säga. Jag har gjort så gott jag kunnat och fått god respons. Jag tycker att jag får vara nöjd.

Han tror att KD måste bli kaxigare och ta mer plats i allianssamarbetet inför nästa val. Men att vända den negativa trenden blir en uppgift för hans efterträdare Acko Ankarberg Johansson från Jönköping.

En följd av det dåliga valresultatet blev att Lennart Sjögren varken kom in i riksdagen eller kommunfullmäktige, som han hade hoppats. Däremot tar han plats i det kommunala bolaget Gavlefastigheters styrelse, Regionfullmäktige Gävleborg och han är ersättare i kommunfullmäktige. Han är även ordförande i pingstförsamlingen i Gävle.

Vad ska du göra utöver det?

– Just nu är jag mellan två jobb kan man säga. Jag har inte bestämt vad jag vill, och det är rätt skönt. Jag känner ingen stress. Jag ska bestämma mig efter nyår, säger Lennart Sjögren.