Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har inte haft jobb sen förra vintern"

Jens Skarp från Gävle, 21 år, är en av 2 434 unga gästrikar utan jobb.

Annons

Vad gör du om dagarna?

– Jag går hos en jobbcoach två dagar i veckan hos Work4you. Där får jag skriva in mig på bemanningsföretag och lära mig att skriva CV och personligt brev. De andra dagarna är jag mest hemma och umgås med kompisar.

Hur länge har du vart arbetslös?

– Förra vintern jobbade jag som snöskottare januari- februari sedan dess har jag inte haft något arbete.

Hur ofta/många jobb har du sökt?

– Jag söker jobb titt som tätt och försöker leta mig fram genom olika kontakter. Det är svårt att gå någon annan väg utan utbildning. Min jobbcoach har nämnt att det är lättare att få jobb genom kontakter än genom arbetsförmedlingen. Sedan förra året har jag sökt omkring ungefär 15 seriösa jobb. Det handlar bland annat om saneringsjobb, fastighetsskötare och städflyttjobb.

Hur får du pengar?

– Just nu får jag pengar genom arbetsförmedlingen, det är 2700 kr i månaden. Det räcker inte långt med tanke på att jag måste försörja mig. Jag bor fortfarande hemma och betalar ingen hyra eftersom pengarna inte räcker till det. Det känns tråkigt eftersom jag är 22 år, jag vill gärna flytta hemifrån så fort som möjligt och kunna försörja mig själv.

Varför tror du att du är arbetslös?

– För att jag inte har någon riktig utbildning. Jag var för skoltrött i högstadiet och blev inte godkänd i matte så jag fick ingen behörighet till gymnasiet. Jag läste matte på IV i ett år och fick godkänt. Sen var det för sent att söka in till något program så jag fick heltidspraktik i ett år på en godisgrossist. De ville inte ge mig något arbete för att jag var för ung.

Vad vill du jobba med?

– Den frågan har jag fått många gånger. Jag har inget riktigt bra svar. Jag vill vara ekonomiskt oberoende, och bo långt från Sverige. Vad mitt drömjobb är har jag faktiskt ingen aning om.

Kommer det att lösa sig?

– Jag hoppas det. Jag hoppas på att hitta något vettigt jobb där jag tjänar mer än 2700 kr i månaden så jag kan skaffa egen lägenhet. Vad det är för jobb spelar ingen större roll för mig.

Kan du tänka dig att bli anställd för en lägre lön?

– Ja det skulle jag. Anställning som anställning, det finns ingenting dåligt med en sådan om jag tjänar mer än 2700 kr i månaden. En anställning kan även leda till något mer i framtiden.

Berättat för Ronja Sjödin

Mer läsning

Annons