Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag har köpt världens dyraste plastbit

Jag har köpt världens dyraste plastbit. Den väger 3-5 gram och kostar 695 kronor kontant över disk.

Plastbiten är masstillverkad i hundratusentals exemplar i Australien och distribueras i en majoritet av världens länder av ett amerikanskt företag. Trolig en tillverkningskostnad på 50 öre till max 5 kronor, transportkostnad försumbar, reklamkostnad obefintlig, lagringskostnad obetydlig. I Gävle marknadförs denna dyrgrip av Hjälpmedel SAM i Valbo.

Är verkligen denna firma rumsren? Personalen är ivrig med att påpeka att plastbiten är sjukvårdsmaterial och tydligen så anses därför att man kan prisätta hur man vill utan hänsyn till värde eller skälig profit.

Rena struntpratet. Produkten är förbrukningsmateral, knappast längre patentbar, och har ungefär lika mycket med sjukvård att göra som mina gamla galoscher.

En behovsprövning vid Gävle lasarett i mitt fall för 15–20 år sedan har ingen relevans till dagens hantering som sägs vara rekommenderad av Landstinget i Gävleborg.

Min motrekommendation: Styr undan Valbo om det är möjligt. Produkternas vansinniga prissättning drabbar tyvärr ofta människor som redan har häcken full med allvarliga problem.

Det mesta i SAM:s sortiment går att köpa på den öppna marknaden med större valfrihet och till marknadsmässiga priser.

Svar direkt: Butiksverksamheten inom Hjälpmedel SAM startade i samband med ett politiskt beslut i början på 2000-talet om ett utökat egenansvar inom hjälpmedelsområdet. Detta innebär att en del hjälpmedel måste köpas av var och en när de inte kan erhållas fritt från Landstinget Gävleborg. Vårt uppdrag är att tillhandahålla hjälpmedel/produkter till länets invånare. Våra priser i butiken baseras på inköpspriset och vi har, till skillnad mot privata företag, inget avkastningskrav.

Med vänlig hälsning

Verksamhetschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare