Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag klev tydligen på en mycket öm tå

Replik till SKTF:s styrelse den 12/2

Det var tydligen en mycket öm tå som jag klev på när jag skrev att Sten Öberg, SKTF:s ordförande i Gävle, tillika är arbetsgivarrepresentant genom sitt omfattande engagemang i Socialdemokraterna i Gävle kommun. Jag skrev också att jag tycker att SKTF ska vara ett aktivt fackförbund som ska vara med i samhällsdebatten.

Det finns många politiska beslut som fattas i Gävle kommun av socialdemokraterna som berör SKTF-medlemmarna i allra högsta grad. Det kan handla om ekonomiska prioriteringar, tjänstetillsättningar, omorganisationer med mera och detta är frågor där Sten Öberg aldrig har kritiserat Gävle kommuns styrande socialdemokrater offentligt. Det beror självklart på Öbergs engagemang i partiet och hans politiska karriär.

Att frågan är mycket känslig visas just genom att SKTF måste skriva ett inlägg om att det tar ställning i och driver frågor som är viktiga för medlemmarna. Ett annat svar vore mycket anmärkningsvärt vilket i och för sig kanske hade varit ärligare mot medlemmarna. Att LO och TCO tappar medlemmar beror enligt min mening på att vissa fackförbund är kampanjorganisationer för S i stället för att ta tillvara sina medlemmars intressen.

Det medlemmarna som inte delar den politiska uppfattningen kan göra är att lämna facken. Det var ytterligare 40 000 personer som lämnade TCO och LO under 2010 vilket är beklagligt eftersom den svenska modellen bygger på att det finns parter på arbetsmarknaden som kan ta ansvar tillsammans för Sveriges bästa.

Lars Beckman, M

riksdagsledamot Gävleborg

Och därmed är meningsutbytet mellan Lars Beckman och SKTF avslutat. /Insändarredaktionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare