Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag ser hellre om tv-serien

Vi minns tv-serien från början av 80-talet; elegansen, kläderna, sättet att umgås utan tanke på pengar eller morgondag. Hade serien något djupare innehåll? Inte vad jag minns. Jo, om klasstillhörighet kanske. Evelyn Waughs bok kom ut 1945 och handlade om mellankrigstiden.
Charles minns när han träffar Sebastian och hans familj. Han var imponerad. Speciellt av det slott familjen bor i, Brideshead.
Sebastian och hans kamrater lever i ofattbar lyx och excellerar i extravaganta vanor. Samtidigt är Sebastian olycklig, han är homosexuell i en familj där detta är en dödssynd. Familjen är katolsk och barnen beskriver religionen som att ”vi gör som hjärtat vill och sedan går vi till bikt”. Men att den religiösa mamman, Lady Marchmain (bistert spelad av Emma Thompson) anser att ”allt som räknas är livet efter detta”, fördystrar livet för hennes barn.
Elegansen finns även i den här filmatiseringen men jag känner aldrig att överklassen går under i en ny tid. Här finns mer en halvdan kärlekshistoria och här finns det religiösa motivet som inte är så lätt att få en biopublik engagerad i.
Återstår kostymer och miljöer – men nej, det räcker inte. Jag ser hellre om tv-serien.

Christina Hygge