Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag tänker mig för numera

Annons

Allt fler personer, oftast ungdomar, avslöjar allt om sig själva på internet. I bloggar och på sidor som Facebook och Twitter lägger många upp vågade bilder och avslöjande texter utan att tänka sig för. Jag är ingen bakåtsträvare, tvärtom, jag älskar internet och sidor som dessa, och jag är själv en öppen person. Men jag har lärt mig att tänka mig för innan jag publicerar något.

Många tänker säkert: ”Äsch, det är ju ändå bara mina vänner som läser min blogg.” Men även om du inte har många läsare så finns det alltid en risk att personer du inte vill ska se innehållet hittar det, och kan använda det mot dig. Det kan vara allt från arbetsgivare till nyfikna släktingar. Jag ser dagligen blogginlägg av ungdomar som jag vill varna eftersom jag själv har varit i samma situation.

I dag publicerar jag aldrig något utan att först fråga mig själv: ”Känns det okej att precis vem som helst kan se detta?” Det är något jag rekommenderar alla att göra. Skulle du vilja att din mamma, mormor, arbetsgivare eller blivande partner såg det du har publicerat? Hur skulle det kännas om det hamnade på tv eller i kvällspressen? Det finns alltid en risk, tro mig!

Sedan finns det vissa som skriver om konflikter med sina vänner i bloggen utan att ens ha pratat med personen det gäller. Jag skulle bli väldigt ledsen om jag fick veta via en blogg att min vän retar sig på mig, utan att vännen hade sagt det till mig personligen. Ta det med personen ifråga först! Och om man skriver om en konflikt, något jag själv gör ibland, bör man ALDRIG hänga ut folk med namn!

Jag har lärt mig den hårda vägen att det kan vara jobbigt att vara ”onödigt” öppen på internet. Jag började blogga redan 2001 på Lunarstorm och avslöjade precis allt om mitt sexliv och andra personliga saker. För några år sedan tog jag bort alla blogginlägg på sidan då jag inte längre kände att jag kunde stå för allt jag hade skrivit som tonåring.

Man utvecklas hela livet. Jag är inte samma person nu som jag var när jag var 18. Men tyvärr så kan beslut man fattar när man är yngre förfölja en hela livet, så det är viktigt att tänka sig för. Speciellt med tanke på att allt man publicerar på internet riskerar att finnas kvar för evigt, även om man själv raderar det.

Självklart så är det upp till var och en hur man uttrycker sig på nätet, jag vill bara be er att tänka er för.

Ett misstag som många gör är till exempel att skriva på sina sidor att de är bortresta, så att det är fritt fram för inbrottstjuvar. På Facebook kan man till exempel ändra sina säkerhetsinställningar så att bara ens närmaste vänner kan se det man publicerar, något jag verkligen rekommenderar.

Så var rädda om er själva och tänk er för innan ni avslöjar allt om ert privatliv på nätet. Ni kan komma att ångra er om några år.

Dennis Alexis Hellström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare