Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag tror inte att du förstår…

du som inte har bott i de myggdrabbade områdena i Österfärnebo, Gysinge.

-Hur mycket det betyder för oss att kunna vistas utomhus i våra trädgårdar, eller ute på våra balkonger och uppleva lugnet, vi som har varit vana vid ständiga svärmar av stickmyggor beredda att genast gå till anfall.

Jag tror inte att du förstår…

-hur förunderligt det kan kännas att gå till skogen och plocka blåbär och ingenting annat än några envisa flugor runt ansiktet finns där, vi som har varit vana vid ständiga svärmar av stickmyggor beredda att genast gå till anfall.

Jag tror inte att du förstår…

-hur otroligt osannolikt det kan kännas att bara kunna lägga sig ned i gräset och njuta av sommaren, vi som har varit vana vid ständiga svärmar av stickmyggor beredda att genast gå till anfall.

Vår sommar har blivit som andras, tack vare en biologisk myggbekämpning med, för varje år, allt högre precision. En kunskap som myggbekämparna har tillägnat sig under 12 års utveckling av metoderna och en kunskap som är fullkomligt unik i Sverige idag.

Den utredning som gjorts av Sandvikens kommun angående en framtida organisation för myggbekämpning och till vilken remiss-svar inkommit bl.a. från Föreningen för myggbekämpning, visar en skrämmande respektlöshet för myggforskarnas egna synpunkter – enligt föreningens svar har de inte ens blivit tillfrågade av utredaren Leif Jansson. Nu försvarar han sig med att hans utredning handlar enbart om organisationen och inte själva sakfrågan – myggbekämpningen, men vem om någon bör ha åsikter värda att lyssnas på om inte de sakkunniga som redan arbetat 12 år i en organisation – Neda- och som har lämnat en hel del övrigt att önska.

Det har varit en lång kamp varje år för att få offentliga medel för myggbekämpning. Av den anledningen säger jag nej till onödiga organisatoriska överbyggnader – de skattepengar som satsas ska utnyttjas otimalt för fortsatt utveckling av biologisk myggkontroll med BTI.

Likaså säger jag nej till att ödsla skattepengar på alternativa metoder i form av betande kor eller hävd av älvängar. Det är djurplågeri av värsta slag att utsätta djuren för myggplågan och det är att vara ansvarslös med våra skatter. Miljoner offras på metoder med osäkert eller mycket ringa resultat!

Slutligen behöver vi förhindra att den absurda och verklighetsfrämmande syn på biologisk myggbekämpning med BTI, som Miljöpartiet i Sandviken uppvisar får någon större genomslagskraft i höstens kommande val!

Från trädgårssoffan!

Annemari Bergström,Österfärnebo

moderat landstingsfullmäktigeledamot, myggmotståndare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare