Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jagad för skuld på fyra kr

GÄVLEFör tio år sedan fick Michael Karlsson en förseningsavgift på fyra kronor. Den missade han att betala. Nu har han fått ett inkassobolag efter sig.

Michael Karlsson har länge varit stamkund hos Extra Film, dit han skickat in kamerafilm för framkallning. Nu är det slut med det - Michael Karlsson vill inte ha med företaget att göra.

För nästan tio år sedan var Michael Karlsson sen med en räkning, enligt Extra Film. När han betalade in de 154 kronorna visste han inte att Extra Film hade lagt på en ränteavgift på 4,06 kronor.

Blev 174 kronor
Det fick han reda på först i år när ett inbetalningskrav från det inkassobolaget Varbergs Finans damp ner i hans brevlåda. Under "kapitalbelopp" stod det 0 kronor. Under "upplupen ränta per dag" stod det 4,06 kronor. De administrativa kostnaderna var 170 kronor. Totalt: 174 kronor.

När Michael Karlsson först kontaktade Varbergs Finans för att fråga vad han hade köpt som kostade noll kronor sa inkassobolaget nästan direkt att de var villiga att skriva ner skulden till 100 kronor och påpekade att det var dumt att låta ärendet gå vidare till kronofogden.

- Det kändes olustigt att de hotade med kronofogden nästan det första de gjorde, säger Michael Karlsson.

Att Varbergs Finans var så villiga att skriva ner skulden gjorde honom misstänksam.

Några dagar senare läste han om det ökända inkassobolaget i Aftonbladet, som skriver att det fällts flera gånger i inkassonämnden för att ha krävt skulder som är avskrivna.

Michael Karlsson väljer ändå att betala kravet. Men han vänder sig till GD för att varna andra för vad som kan hända om man är kund hos Extra Film.

- Det känns inte kul att ha ett långt samarbete med ett företag som beter sig så här, säger han. Extra Film hade kunnat lägga på kronorna på någon annan faktura.

Extra Films vd, Göran Rosmark, kan inte svara på vad som har skett i det enskilda fallet. Men han tycker att tio år låter som en lång tid och säger att Michael Karlsson borde ringa upp inkassobolaget och be att få sin fyrakronorsskuld avskriven.

- Men du får inte blanda ihop Extra Film med Varbergs Finans, säger Göran Rosmark. Jag kan inte göra ett dugg.

Inga anmärkningar
Däremot har han inga anmärkningar på inkassobolagets arbetsmetoder och tycker inte att det skadar Extra Films anseende.

Tidigare gick Extra Films skuldkrav vidare till Gothia Inkasso. I samband med att Varbergs Finans tog över för ungefär ett år sedan köpte de Extra Films gamla fordringar, som de nu har gått igenom - med lupp, kan det tyckas.

Vd:n på Varbergs Finans kan inte nås på grund av semester.

MARIAM NARAGHI