Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägare har skickat Kalles fall till jordbruksministern

Avlivningen av kalven Kalle i älgparken i Mo i onsdags upprör många. Jägaren Jörgen Nordins ilska fick honom att skriva ett brev till jordbruksministern.

Annons

– Det här fallet kräver en riktig förklaring. Eskil Erlandsson är ytterst ansvarig, säger Jörgen Nordin.
Jägaren Jörgen Nordin var en av de som upprörts av nyheten om älgkalvens avlivning. I ett brev till jordbruksministern Eskil Erlandsson kräver han svar kring utvecklingen i det aktuella fallet.
– Alla förstår att ett lagbrott har begåtts. Men paragraferna är inte skrivna för ett sådant här fall. Lars Arkesjö var öppen mot polisen från början men blir ändå totalt överkörd. Det har begåtts ett stort tolkningsfel, säger Jörgen Nordin.
Jörgen Nordin, som bland annat håller teorikurser för blivande jägare i Gävle, är tveksam till Naturvårdsverkets beslutande roll i sådana här frågor.
– Jag tycker besluten ska tas på lokal nivå av människor som har kännedom om hur det fungerar. Jag är inte säker på att Naturvårdsverkets tjänstemän har det, säger Jörgen Nordin.
Älgparksägaren Lars Arkesjö är själv missnöjd med myndigheternas agerande.
– Det måste finnas riktlinjer vid sådana här tillfällen. Lika bedömning måste gälla alla. Naturvårdsverket har ju friat vid flera tillfällen tidigare. Om nästa älgkalv som tas omhand får behålla livet är det helt åt helvete tycker jag. För vi får inte tillbaka Kalle, säger Lars Arkesjö.
Till hans älgpark skickades i går många stöttande blomsterkvastar. "Lasse. Tack för ditt engagemang" stod det på den som skickats från kommunalrådet Magnus Jonsson i Ockelbo.
Även på GD:s hemsida och på Facebook var stödet för Lars Arkesjös insats stort.
– I går föll tårarna längs mina kinder. I dag är jag ganska välmående men känner ett tomrum efter Kalle. Jag vill tacka för allmänhetens otroliga stöd. Det har värmt mycket, men nu är det dags att gå vidare. Vi har elva andra älgar att ta hand om, säger Lars Arkesjö.