Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägare redo för vargjakt

Jaktledare och jägare är redo för den så kallade Dalsängsvargen efter beviljad skyddsjakt. Men bristen på snö gör att de måste ta till en speciell taktik.

– Vi ska kartlägga och slå till vid rätt tillfälle, säger jaktledaren.

Nu har jaktledaren plockat ut de uppemot 15 jägare som ska delta i skyddsjakten. Såväl jaktledare som jägare bor i det område där jakten får bedrivas.

– Det behövs folk som har lokalkännedom, säger jaktledaren, själv utsedd av länsstyrelsen för uppdraget.

Nu inväntar de information från de boende om var vargen håller till.

– Utan snö blir det hemskt svårt att gå ut och spåra. Jakten bygger på att vi får information. Så fort den blivit sedd sätter vi ut passkyttar runtom. Skulle vargen ta ett byte blir det enklare för då håller den sig i närheten av bytet, säger jaktledaren.

Sören Brodin var den förste som ansökte om skyddsjakt efter att vargen dödat en tacka på hans gård i Dalsäng i höstas.

Sedan gjordes en ny ansökan efter att vargtiken orsakat fyra tackors död på en annan gård i närheten

Bägge gångerna sa länsstyrelsen nej med motiveringen att andra åtgärder måste prövas först.

Men nu har alltså en ansökan beviljats sedan vargen skrämt 21 kvigor så svårt att de sprungit genom ett taggtrådsstängsel, rusat flera kilometer och till sist sprängt sig genom ett elstängsel för att undkomma.

Mats Hindström, enhetschef på länsstyrelsen, är en av dem som varit med om att fatta beslutet.

– Vi bedömer att det är svårt att vidta åtgärder för djurägarna. Här handlar det om stora inhägnader och många djur. Vi har även tagit tidigare händelser i beaktande vid beslutet, säger han.

Sören Brodin är nöjd över att tiken nu får jagas.

– Helt korrekt beslut, vargen har visat ett sådant beteende att den måste bort, säger han.

Sten-Erik Lindberg äger de kvigor som vargen jagade och har räknat ut att incidenten kostat honom sammanlagt 35 arbetstimmar.

– Nästan en hel arbetsvecka handlar det om – hittills. Men fortfarande krävs arbete för efterverkningarna. Kvigorna är ännu skrämda och håller sig tätt ihop.

Inte heller Årsundabon Anders Ekholm från rovdjursföreningen har några större invändningar mot beslutet.

– Den här vargen har varit en dålig ambassadör för sin art. Men jag kan tycka att en sak är lite märklig: De som fick sina djur dödade av vargen i höstas fick bidrag till att sätta upp rovdjursstängsel och nu vill man inte invänta resultatet av åtgärden.