Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarna överklagar beslutet om vargjakt

Länsstyrelsens beslut om jakt på maximalt sex vargar överklagas av Jägarnas riksförbund i Gävleborg. Jägarna kräver minst en fördubbling.
Gävleborg berörs av åtta revir men länsstyrelsen beslutade att jakt bara ska ske i ett revir.

Enligt Jägarnas riksförbund i Gävleborg lever länsstyrelsens beslut upp till de förvaltningsmål som antagits av Viltförvaltningsdelegationen i Gävleborg. De kräver att minst tolv vargar ska få skjutas för att målet ska nås.

LÄS MER: Nej till skyddsjakt på fyra vargar utanför Gävle

När Viltskadecenter gjorde sin senaste inventering förra vintern kunde de visa att länet berörs helt eller delvis av inte mindre än åtta olika revir, Prästskogsreviret, Sjösveden, Lingbo, Åmot-Ockelbo, Kukkumäki, Björnås, Glamsen och Korsåreviret. "Det är rimligt att utgå från att det skett föryngringar i dessa åtta revir", skriver Jägarnas Riksförbund.

Dessutom ska det finnas ytterligare revir nära Söderhamn och Hudiksvall.

Jägarna menar att förra vinterns inventering visar att vargstammen är långt över den miniminivå som Naturvårdsverket beslutat om. Därför skulle vargstammen klara högre avskjutning utan att vargstammen minskar.

LÄS MER: Christer såg sju vargar utanför Gävle

Vargen dödade kviga och sällskapshund - nu blir det skyddsjakt