Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jaktbedragaren dömd till fängelse

32-åringen sålde jaktresor trots att han inte hade tillgång till någon jaktmark.
Han friades i tingsätten men har nu dömts till fyra månaders fängelse.
– Det var bra att jag fick rätt tillslut, säger åklagaren Christer Sammens.

Tingsrättens friande dom var något av en överraskning. Den 32-årige mannen som erkänt bedrägerierna för polisen hade dessutom tidigare dömts för grovt bedrägeri efter att han sålt jakträtter utan att ha tillgång till någon mark. Innan den förra domen hade vunnit laga kraft började 32-åringen sälja jakträtter på nytt.

Tillslut hörde ett flertal uppretade jägare av sig till polisen när de inte kunde få något besked om var och när jakten som de redan betalat för skulle gå av stapeln.

32-åringen greps på nytt och häktades som misstänkt för grovt bedrägeri. Men tingsrätten släppte mannen och friade honom från alla misstankar om brott.

I domen förklarade domaren hur en polisutredning ska gå till och påpekade att 32-åringen inte haft tillgång till en advokat under sina förhör. Ett annat skäl till den friande domen var mannens påstående att han faktiskt tänkt ordna jakresorna som han tagit betalt för men att han inte hann göra det eftersom han greps av polisen.

Eftersom polisen inte gått till botten med detta kunde åklagaren Christer Sammens inte motbevisa mannens påstående under förhandlingen i tingsrätten.

Till förhandlingen i hovrätten hade åklagaren därför kallat en lång rad kunder som kunde motbevisa mannens påstående om att jaktresorna skulle bli av. Den man som enligt 32-åringen skulle stå för marken dit jaktlagen skulle åka vittnade också om att detta var en ren lögn.

Nu har hovrätten dömt 32-åringen till fyra månaders fängelse för bedrägeri. Att han enligt egen utsago tänkt ordna jaktresorna spelade ingen roll. Hovrätten konstaterade bara att han sålt jaktresor som han inte haft tillstånd för. Efter bakslaget i tingsrätten var Christer Sammens nöjd med hovrättens beslut.

– Huvudsaken är att det blev en fällande dom, säger Christer Sammens.

32-åringen ska också betala tillbaka 75 000 kronor till de 17 kunder som betalat för de falska jaktresorna. I hovrätten hävdade 32-åringen att han inte har några pengar kvar. Han hade haft besök av Hells Angels som tagit pengarna.

– Men det tror jag är en ren lögn, säger Christer Sammens.