Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jämställdheten ska upp på bordet

Nu ska jämställdheten upp på bordet.Med den uppfordrande frågan "Vad är jämställdhet för dig?" på mellanmjölkspaketen hoppas de jämställdhetsansvariga på länsstyrelserna i Mellansverige att diskussionen ska komma igång vid frukostborden.

GÄVLE
Gefleortens mejeriförening ska börja distribuera jämställdhetsmjölken nästa vecka. Milko har redan börjat.
Carina Löfgren, kampanjansvarig på Länsstyrelsen i Gävle, hade gärna sett att det fanns fakta om hur det ser ut med jämställdheten på mjölkpaketen. Men det gick inte.

Ställer frågan
- Mejerierna vill inte ha något som kan vara provocerande på sina mjölkpaket, och en del blir kanske provocerade när man jämför mäns och kvinnors villkor. Nu ställer vi bara en fråga på paketen. Men vi är jätteglada att vi får vara med över huvud taget, för man kan ju inte köpa reklamplats där, säger hon.
Vill man veta mer hänvisas man till hemsidan www.jamstalld.nu, där man också kan delta i en tävling.
- Vi siktar på att nå barnfamiljer med barn i åldern 7-17 år. Enligt mejerierna är det den gruppen som köper mellanmjölk i 1,5-litersförpackning. Och den gruppen har nog tillgång till dator, tror vi, säger Carina Löfgren.

Målet - kunskap
Målet med kampanjen, som görs i samarbete med länsstyrelserna i Värmland, Dalarna, Jämtland och Västernorrland samt Jämo. är att öka kunskapen om vad jämställdhet egentligen innebär.
- Jag tror att det fortfarande finns många fördomar och många negativa attityder på det här området. Det behövs mer kunskap. Många vet till exempel fortfarande inte vad det är för skillnad på jämställdhet och jämlikhet, säger Carina Löfgren.

Drygt 60 000
Förutom mjölkbudskapet ska kampanjen gå i både reklamradio och i tidningar. Från början satsade varje länsstyrelse 60 000 kronor på projektet.
- Jag vet faktiskt inte vad slutsumma blir, men jag tror inte 60 000 kommer att räcka, säger Carina Löfgren.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se