Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jämtin blir partiledare för S”

/

Håkan Juholt kommer i dag att deklarera sin avgång och partisekreterare Carin Jämtin tar tillfälligt över ledningen av Socialdemokraterna, erfar Ekot i Sveriges Radio.

Annons

Flera källor har till Ekot bekräftat att utskottet i går kom överens med Håkan Juholt om att han själv ska få tillkännage sin avgång.

TT har sökt Carin Jämtin, men hennes presskontakt Odd Guteland säger att de inte kommenterar uppgifterna.

Ulf Bjereld, statsvetarprofessor och socialdemokrat, tror också att Juholt i dag meddelar att han lämnar uppdraget som partiledare.
– Det allra mesta pekar på att han kommer att meddela sin avgång i någon form. Det finns två tecken på det. Dels finns det många uppgifter från olika håll som pekar ut detta, Det är inte en källa som valsar runt. Det andra är att det svårt att se vad presskonferensen annars skulle syfta till. Alla förväntar sig att han ska avgå och vad skulle han annars kunna bjuda på, säger Ulf Bjereld till TT.

Det lilla som talar mot en avgång är att Carin Jämtin i går sade att Juholt ska fortsätta att leda partiet, säger han.
– Frågan är bara om hon sade det i god tro eller om det bara var elakt spel.
Om Juholt meddelar att han avgår i dag vill Bjereld att nästa ledare väljs genom en mer öppen process.
– Det viktiga är att valet av en ny partiledare inte omgärdas av motsvarande process som när Juholt valdes. Det var en sluten process där Julholt drogs fram som kaninen ur hatten. Vi måste inspireras av öppenhet i Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Han säger att den ledare som S behöver för att komma ur den djupa kriser måste vara väldigt mångsidig.
– Man behöver en tulipanaros. I den akuta sits som uppstått behöver man någon som kan samla och ena partiet så att konflikter som dyker upp i krisens spår kan helas. Det måste vara en person som har kraft att bedriva förnyelsearbete och inse att det är frågor som måste prioriteras. Det måste också vara en person som kan hantera medier.

TT

Mer läsning

Annons