Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järboföretaget som går mot strömmen

I tider när många företag drar i handbromsen väljer Elektro-Kapsel i Järbo att satsa hårt. Fem nya medarbetare har precis anställts och under 2012 är målet att öka omsättningen med 50 procent.

Familjeföretaget Elektro-Kapsel levererar system för kraftdistribution, styrning och övervakning till kunder inom i första hand industri- och sjukvårdssektorerna. Företaget ligger bland annat bakom styrsystemet för flygbränslehanteringen i Gävle hamn och under 2011 levererades system för kraftmatning, styrning och övervakning till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

I dagarna firar Elektro-Kapsel 40 år och lagom till jubileet sjösätts en av de djärvare satsningarna i företagets historia.

Med en nybyggd hall på knappt 1 000 kvadratmeter och fem nyanställda med högspänningskompetens är det meningen att företaget framöver ska kunna förse sina kunder med helhetslösningar inom låg-, mellan och hög-spänningsanläggningar.

Elektro-Kapsel köper in delar, som transformatorer och ställverk, som sedan anpassas och monteras utefter kundernas behov. Men planer finns också på utökad egen tillverkning.

Hur vågar ni göra en sådan här satsning nu?

– Det kan man ju fråga sig. Men det är en del av vår vision och vi har en framtidstro, säger ägaren Allan Lundström, som tillsammans med hustrun Monica grundade företaget 1971.

Han menar också att ett upparbetat förtroende och ett brett kontaktnät ger en bra grundtrygghet.

I budgeten för 2012 beräknas den nya satsningen lyfta omsättningen till 37 miljoner kronor, att jämföra med cirka 25 miljoner 2011.

– Vi plockar ju in kraftfolk och får ett ben till att stå på och det räknar vi med ska ge 10 miljoner i ökad försäljning, säger Jonas Lundström, som tillsammans med brodern Niklas utgör nästa generation i familjeföretaget.

Elektro-Kapsel har nu 21 anställda inom administration och produktion i Järbo.

Men innan nästa epok tar vid så ska det firas.

I samband med 40 årsjubileet hålls en utställning med leverantörer och kunder i den nya hallen i Järbo och i går kväll var det stor fest på Folkets hus i Sandviken. Cirka 170 personer lyssnade till Gävle Big Band och Meta Roos i konsertsalen innan det blev middag med dans på Restaurang Bolaget.