Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Järnspikar, vilken meny!

Jodå, det handlar om riktiga järnspikar. Stora rejäla som det skulle gå att slå ihop ett hus med.

Nu får spikarna i stället hålla samman tre små potatisbitar med ostkulor emellan, och vara en del av huvudrätten på den kungliga menyn.

Naturligtvis handlar det om att framhålla järnets betydelse för Sandviken. Det var trots allt i Högbo som Bessemermetoden kom till och storföretaget Sandvik grundades.

Kökspersonalen vände sig helt enkelt till brukets egen smed, Smé-Johan, och lät honom smida ett antal kungliga spikar.

I går eftermiddag var det provlagning av måltiden som även på många andra sätt vill framhäva det lokala.

I förrätten ingår exempelvis whiskylax med Mackmyrawhisky, och rapsoljan till efterrätten är producerad i Kungsgården.

– Tiden är knapp, måltiden ska vara avklarad på en timme, så vi har försökt att komprimera den, men ändå få med så mycket som möjligt från Högbo och av länet, säger kökschefen Stefan Johansson som komponerat menyn.

Han räknar med ett 20-tal gäster som har följe med kungaparet.

– Så visst krävs det en del förberedelser, men det mesta gör vi klart redan dagen innan, säger han.

Hur känns det då att servera kungaparet?

– Ibland när det är stressigt i köket brukar vi skämta och säga ”Ta det lugnt, det är fan inte kungen som ska äta!”. Nu är det kungen som ska äta! skrattar Stefan Johansson.

Han är å andra sidan van efter att ha lagat mat till kungaparet en handfull gånger förut, på Utrikesdepartementet, Waldemars udde och i samband med invigningen av ett nytt bostadsområde på Liljeholmen.

– Men att säga att det inte känns speciellt vore att ljuga. Alla här är nog lite nervösa och anstränger sig lite extra, trots att det egentligen inte är konstigare än att laga mat till någon annan, säger Stefan Johansson.

På frågan om han själv är rojalist svarar han:

– Nej, det är jag inte. Men samtidigt har jag svårt att tänka mig Sverige som republik. Kungaparet har blivit en inrättning och en tradition som nog kan vara skönt att ha i dagens samhälle, säger han.