Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättar tar form på Öster

Nu är Rolfcarlwerner i full gång med sina jättemålningar på husfasaderna i Öster.
Två är klara och till hösten ska där finnas uppåt tolv stycken.
– Folk från hela landet kommer åka hit för att titta på dem, säger Hans Helmerson, projektledare på Gavlegårdarna.

Två jättelika målningar pryder redan nu fasaderna i stadsdelen Öster i Gävle. Den ena föreställer en man i färd med att kasta iväg en kula. Den andra visar ett par som kånkar på två matkassar var.

Fem dagar har det tagit för Rolfcarlwerner att med spray i främst röd-gula färger måla verken.

Han berättar:

– Varje målning ska ha en individuell betydelse. Men de ska också samspela med varandra. Vissa har frågat varför de som bär på kassar saknar huvuden. Att de inte har huvuden skapar spänning och gör bilden laddad. Jag ville också att påsarna skulle uppmärksammas mer.

Rolfcarlwerner har inför arbetet gått omkring i området, pratat med invånarna och tagit bilder med kamera. Det är dessa bilder han nu målar på husfasaderna.

Bilderna togs på personer som agerade utan att veta att de fotades just då.

– Jag vill inte arrangera bilder. Jag vill ta bilder precis när något händer så det blir nerv i situationen. Men jag har förstås pratat med personerna efteråt och fått klartecken om att använda fotona.

Under två års tid har han också haft återkommande möten med de boende i stadsdelen.

– Tidigare har jag utgått från min egen vardag, den här gången utgår jag från invånarnas. De ska leva med verken och därför har jag låtit dem tycka till och komma med nya infallsvinklar.

Avsikten är att gestalta det ”vardagsliv” och rörelse som präglar stadsdelen. Han räknar med att i höst vara klar med samtliga åtta till tolv jättemålningar som ska pryda fasaderna.

– Men jag vet ännu inte exakt hur alla kommer se ut. Jag har sex–sju klara i huvudet och nu brottas ungefär lika många idéer om att få vara med, säger han.

Isa Nordin Blom bor på Öster och har vägarna förbi med barnvagn. Hon är mycket nöjd med att få konst på väggarna utanför hemmet.

– Jag tycker färgerna är fina och målningarna snyggt gjorda. Min dotter är fyra och ett halvt år och hon säger att det är roligt med alla människor på väggarna.

Utsmyckningarna sker i Gavlegårdarnas regi med Hans Helmerson som projektledare. Han är övertygad om att verken kommer locka folk från hela Sverige och turister från utlandet också.

– Vi har redan fått såna indikationer. Verken är så unika att de säkert blir en stor attraktion. Viktigt är att sprida ut målningarna så att man alltid kan se en av dem var på Öster man än befinner sig.

”Men jag vet ännu inte exakt hur alla kommer se ut. Jag har sex–sju klara i huvudet och nu brottas ungefär lika många idéer om att få vara med.”