Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jättefartyg för 660 personer – så kan Norrsundets nya boende för asylsökande bli

Ett jättefartyg med sovplatser åt 660 personer kan bli ett nytt boende för asylsökande i Norrsundets hamn.
– Det skulle bli det första i Sverige, säger Joakim Jansson, sektionschef i Migrationsverkets region Mitt.

Båten är ett kryssnings-/passagerarfartyg som läggs till vid kaj. Till grund för detta ligger ett avtal mellan det skotska rederiet TEC Farragon Limited och Migrationsverket som tecknades förra veckan. Rederiet har nu ett par månader på sig att hitta en lämplig hamn – och siktet inställt på Norrsundet.

Planen är använda fartyget som boende i minst ett år, som längst tre år. Fartyget är tänkt att användas som asylboende för Migrationsverket, som köper både boende och mat av rederiet.

Enligt Arbetarbladet ska det förutom sovplatser också finnas matsal, gym, bio, läkare, tandläkare och andra finesser ombord. De skriver att fartyget skapar ett femtiotal tjänster inom städ, vakt, tvätt och kost. Ytterligare 30 tjänster blir samtidigt också knutna till rederiet för service och skötsel av fartyget.

Säkerheten kommer att bli viktig eftersom det pågår verksamhet i hamnen. Någon form av inpasseringskontroll och staket kommer det bli, enligt Peo Apel, informationsansvarig vid Södra Norrlands Hamn och Logistik AB.

– För oss är det här en båt bland andra båtar. Ur vår synvinkel finns inget som kan sätta käppar i hjulet, säger han.

Enligt honom är det ännu för tidigt att sia om när den kan finnas på plats. Rederiet ansöker nu om bygglov hos Gävle kommun för att angöra fartyget i Norrsundets hamn. De måste också få en del andra tillstånd som krävs.

– Vi undersöker alla typer av boenden. I dag finns inget liknande i Sverige, säger Joakim Jansson, sektionschef i Migrationsverkets region Mitt.

På onsdag nästa vecka håller kommunen informationsmöte i Norrsundet om planerna för boendet.

– Det är inte ultimat att bo så här, men vi gör allt vi kan för att göra situationen så bra som möjligt, säger Jan Myléus, kommunalråd, KD.

I slutet av förra året beslutade Gävle kommun att lägga ner Norrsundets skola. Det finns det inga planer på att ändra i nuläget heller.

– Det beslutet ligger fast, men lokalerna finns. Vi vet ju inte vad det är för åldrar som kommer, men barnen ska i första hand integreras i skolan i Bergby eller gymnasiet i Gävle, säger Jan Myléus.

Tidigare i år tecknade Migrationsverket också avtal med ett norskamerikanskt rederi som ville skapa ett av landets största asylboenden på ett fartyg i Härnösand. Där skulle finnas plats för 1 700 personer, men kommunen sade nej för att de inte tyckte att hamnen var lämplig boendemiljö.