Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jätteköer för körkort

GÄVLE
Väntetiderna för ett körkortsprov i Gävle och Sandviken är just nu uppe i mellan nio och tio veckor.

Annons
- Det kan både bli bättre och sämre, säger områdeschef Eva Kinnvall vid Vägverkets förarprovskontor i Gävle. Hon har ansvaret för körkortsverksamheten i hela regionen, utöver Gävleborg även Dalarnas, Jämtlands och Västernorrlands län.

Trafikinspektörer
Väntetiderna i Gästrikland är ungefär lika långa som de var förra sommaren. Trots att Vägverket rekryterat nya trafikinspektörer befinner man sig på status quo eftersom det också försvinner förarprovare.
- Just nu har vi fem inspektörer men vi skulle behöva utöka. Vi får en nyutbildad inspektör efter sommaren men samtidigt flyttar en annan, säger Kinnvall.
Gävle ska försöka få två elever med på den inspektörsutbildning som startar efter årsskiftet. Det tar ett och ett halvt år att bli klar med utbildningen även om eleverna får börja ansvara för vissa prov redan efter ett halvår.
I ett försök att bättra på numerären akut har Vägverket annonserat efter utflugna inspektörer som kanske skulle vara intresserade att flytta tillbaka till Gävle.
- Tyvärr har vi hittills inte fått något napp, konstaterar Kinnvall.
En av orsakerna till de långa väntetiderna i Gävle är att många körkortsaspiranter från Stockholm och Uppsala anmäler sig här. Tidigare år har det förklarats med att väntetiderna i främst Stockholm varit betydligt längre.
- Nu är de kortare där. Ändå är det många som vill göra sina prov i Gävle. Man kan fundera varför, säger Kinnvall.
En anledning kan förstås vara att många tror att det är lättare att fixa sitt körkort i Gävle än i Stockholm eller Uppsala.

Lättare i Gävle?

Oavsett orsaken är det alltså elever utifrån som är orsaken till att gästrikar som anmäler sig till teori eller uppkörning på hemmaplan i dag får tid först någon gång i augusti.
Väntetiderna är inte lika långa som i Gästrikland överallt i regionen. Som kortast är de tre veckor men det förekommer också hela tolv veckors väntan på mc-kort på orter utan egen förarprovare för motorcykel.

OLLE HILDINGSON