Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jätten Gavlegårdarna AB

I april i fjol föreslog den statliga utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna” att de kommunala bostadsföretagens hyresnormerande roll avskaffas och att hyressättningsreglerna ändras. Allmännyttans bolag ska få göra vinst och efterfrågan tillåtas inverka vid hyressättningen, även om ett årligt hyreshöjningstak på fem procent fanns med i utredningen. En viktig del av uppdraget var att undersöka om den svenska ordningen med allmännyttan behöver ändras med hänsyn till EG-rättens statsstödsregler och konkurrensregler.

Utredningen föranledde en stundvis onyanserad debatt. Marknadshyror är ett rönt skynke för dem till vänster - med undantag för Socialdemokraternas riksdagsman Jan Emanuel Johansson som försökte hyra ut sin lägenhet för 40 000 kronor i månaden.

På Vänsterpartiets hemsida kan man läsa att: ”Om EU:s utredning ger samma slutsatser som regeringen, så kommer allmännyttan vara tvungen att marknadsanpassa hyrorna. Vi riskerar då att vidga samhällsklyftorna och ökad social utslagning som en följd av detta”.

Det stämmer inte. Marknadshyror är en helt fri hyressättning utifrån tillgång och efterfrågan. Men utredningen föreslår att hyrorna även i fortsättningen ska sättas i kollektiva förhandlingar och utifrån bruksvärdesprincipen. Förslaget innebär ett steg mot marknadshyror i vissa områden, vilket är en välkommen åtgärd, men bevarar i övrigt systemet.

I april i år nådde Hyresgästföreningen och Sabo en uppgörelse som går ut på att bruksvärdet ska styra hyressättningen, att hyrestaket slopas, att privata fastighetsägare får rätt att förhandla hyran direkt med motparten eftersom allmännyttan inte har kvar sin normbildande roll och att de kommunala bostadsbolagen ska drivas affärsmässigt. Genom att tillmötesgå delar av bostadsminister Mats Odells planer hoppas man slippa alltför långtgående förändringar.

Här i Gävle debatterades för en tid sedan allmännyttans roll och förra veckan köpte Svedinger fastigheter AB nio hyreshus om 239 lägenheter i Sätra av Gavlegårdarna till en summa av 81,5 miljoner kronor. För Svedinger Fastigheter AB innebar förvärvet att bolagets fastighetsbestånd fördubblas. För Gavlegårdarna innebar det förutom ett bidrag till brådskande underhåll inte så värst mycket. Gavlegårdarna, som årligen omsätter 900 miljoner kronor, är ett av landets större allmännyttiga bostadsföretag med 16 000 lägenheter och 1 000 lokaler.

I Gavlegårdarnas ägardirektiv framgår det att bolaget ska vara en ledande aktör – inte den enda – på bostadsmarknaden med stark ställning där de rent kommersiella förutsättningarna inte är uppenbara.

Med andra ord, det går alldeles utmärkt att uppfylla välfärdspolitikens mål om tillgång till goda bostäder för alla människor även med ett lägre kommunalt lägenhetsbestånd. Det finns inga skäl som motiverar att Gavlegårdarna har en marknadsandel på hela 70 procent av totala antalet hyreslägenheter här i staden.

GD 15 JUNI 2009