Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazzfestivalen Bangen drar igång i dag

I dag, fredag, är det start för jazzfestivalen Bangen. Det stora dragplåstret den första kvällen är Andreas Johnson med Sandviken Big Band. – På lördag har vi en spännande grupp, The Puppini Sisters, säger Åke Björänge som är artistansvarig.

Jazzfestivalen Bangen som redan tidigare flyttats till Högbo Bruk arrangeras nu för 19:e gången. Festivalen började som en storbandsfestival, men nu har det blivit mer uppblandat med populärmusik och mycket blues. Det har därför kommit kritik mot Bangens val av artister och Hans-Erik Bergman, krönikör i Sundsvalls Tidning är inte nådig i sin kritik. Han ser valet av popsångaren Andreas Johnson som ett kommersiellt rop på hjälp och anser att Caroline af Ugglas är malplacerad på Bangen.

Åke Björänge håller delvis med om kritiken, men samtidigt är artistvalet ett försök att popularisera jazzen, även om han tror att det kan skrämma bort någon ur den gamla publiken.

Programmet är ändå varierat och fullspäckat från fredagskväll då Ulf Johansson Werre trio startar och kvällen avslutas med Thorbjörn Risager Blues Band. Lördagen inleds vid lunchtid med Sandviken Small Band och kvällen avslutas med Bohuslän Big Band med Jaqee och de ger en hyllning till Billie Holiday.

För andra året arrangeras en barn- och familjefestival på söndag. Förra året blev det mycket uppskattat och Åke Björänge hoppas på många besökare även i år. Från festivalscenen kommer publiken att få möta Anders ”Kråkan” Ågren och Busarna och Häjkon Bäjkon Band och idolvinnaren 2008, Kevin.