Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jazztoner värmde på kylig nationaldag

Nationaldagen firades i Gävle med ett digert program i Boulognerskogen.
Publiken kunde bland annat njuta av jazziga toner från kulturprisbelönade Kurt Järnberg.

Annons

Årets nationaldag fick en något kylig inramning. En hel del publik kom ändå för att delta i firandet som i år hölls i Boulognerskogen.

Länspolismästare Christina Forsberg höll tal och Per Johanson, S, vice ordförande i kommunstyrelsen, var konferencier.

– Det känns bra med en sådan här dag när vi kan samlas och visa vår stolthet över Sverige och vårt samhällsbygge, sa Per Johansson.

Lite varstans viftades det med blågula flaggor. Ettårige Ludvig Eklund var en av dem. Med sig på nationaldagsfirandet hade han sin syster Lovisa och farmor och farfar.

– Det var dåligt förr med firandet av nationaldagen. Men det har blivit bättre och det är roligt. Men som i Norge lär det väl aldrig bli, sa farfar Kent Eklund.

En av programpunkterna var utdelningen av Gävle kommuns kulturpris och kulturstipendier. Kulturpistagaren, jazzmusikern Kurt Järnberg, tackade genom att ta upp trombonen och ge prov på sin musikaliska skicklighet.

Tidigare på dagen välkomnades rekordmånga Gävlebor, som fått svenskt medborgarskap, i stadshuset.

– Vi skickade ut 308 inbjudningar. Det var nytt rekord, precis som det varit rekord varje år vi har hållit välkomstmottagning, sa kommunstyrelsens ordförande, Carin Carlström.

Bland alla nya och för dagen högtidligt klädda medborgare fanns Hana och Omed Made som flytt från irakiska Kurdistan.

De hade sina tre barn med sig.

– Våra barn pratar svenska och tänker på svenska. Vi ska alla få det bra i Sverige, säger de glada föräldrarna.