Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jennie Forsblom, KD: Nu blir det ursprungsmärkta köttråvaror på Region Gävleborgs restauranger

Annons

Sverige behöver komma upp i större självförsörjningsgrad för livsmedel, och vi behöver äta mer vegetarisk kost. Då underlättar det för konsumenten att köttet är ursprungsmärkt, skriver Jennie Forsblom, KD.

Sverige är ett föregångsland när det gäller antibiotikabehandling av djur. Redan 1986 förbjöds antibiotika till djur i tillväxtbefrämjande syfte och det infördes även ett kontrollsystem för att tillse att lagen efterlevs. Först 2006 förbjöds detsamma i EU men kontrollsystem saknas i de flesta länder för att garantera att lagen efterlevs.

Det är viktigt att gynna de köttproducenter som efterlever de lagar vi har kring antibiotika och djur och den hantering och de miljöaspekter som hör till denna verksamhet.

För att som konsument kunna påverka frågor som denna och göra aktiva val behöver vi få information om vilket ursprung produkterna har i våra restauranger, likaväl som vi kan läsa tillverkningsland och vad olika produkter innehåller på varornas innehållsförteckning i butiken.

Det finns flera vinster med denna information förutom just aspekten med antibiotikaanvändning. Sverige behöver komma upp i större självförsörjningsgrad för livsmedel, och vi behöver äta mer vegetarisk kost. Då underlättar det för konsumenten att köttet är ursprungsmärkt.

Kristdemokraterna lämnade 2017 in en motion till Regionfullmäktige att köttråvarans ursprungsland ska uppges för de produkter som erbjuds på de restauranger och serveringar som drivs av Region Gävleborg och att vi även ska ställa detta krav på våra upphandlade restauratörtjänster. Förslaget gäller alltså restaurangerna och caféerna på våra sjukhus och folkhögskolor.

Vid Regionstyrelsen den 30/1 beslutades att motionen anses besvarad, majoritetspartierna i Region Gävleborg tycker alltså som vi, vilket är glädjande. Majoriteten hävdar att man har börjat arbeta med denna fråga i regionen, något jag inte hört eller sett ännu, men jag hoppas att det kommer att genomföras inom en snar framtid.

Jennie Forsblom, KD

regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons