Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jens har fått mindre tid i ateljén

50 – vad betyder det?

– Min pappa fyllde precis 91 och när vi pratade om att fylla år var vi ganska överens om att det är inte samma sak nu som när man var liten. Det pirrar liksom inte i kroppen längre.

Vad har varit viktigast konstnärligt i ditt liv so far?

– Jag tyckte det var hemskt kul när jag gjorde ett offentligt videoverk i Warszawa 2003. Jag lät gräva ner en massa monitorer i trottoaren. Det var väldigt uppskattat och allt funkade trots att det var ganska tekniskt avancerat (för mig i alla fall).

Vad har varit viktigast annars?

– Att få barn.

Hur ser du på konstens roll i dag?

– Konsten har ju flera roller i dag. Det finns ju flera konstvärldar, man brukar ju bland annat prata om den institutionella och den kommersiella som existerar parallellt med sina olika are nor, finansieringar och publik.

Är dina förebilder de samma som för säg 25 år sen? Hur har förutsättningarna ändrats?

– Jag ändrar mig ganska ofta så jag har andra förebilder i dag än jag hade för fem år sedan. En av mina favoriter just nu är den belgiske konstnären Francis Alÿs, men också Jessica Stockholder, Tino Sehgal och Katarina Grosse. Listan skulle kunna bli lång. Bodys Isek Kingelez från Kongo är också intressant. Jaa det får räcka. Förutsättningarna har ju ändrats om du menar för utövande konstnärer, men den har ju också ändrats för mig som betraktare. Konstbegreppet fortsätter alltjämt att expandera vilket både innebär utmaningar och komplikationer.

Vad har din roll på konstskolan betytt? Är det svårt att få tid till ditt eget?

– Jaa i början var jag idog och gjorde en hel del andra projekt men nu håller jag på att skriva C-uppsats i konstvetenskap så det har det blivit ännu mindre tid att vara i ateljén vilket jag sörjer. Men det är hemskt kul att studera också.

Vad handlar uppsatsen om?

– Frågeställningen ska vara formulerad om några veckor men jag har ännu inte tagit ställning till den i detalj, men det kommer att handla om offentlig konst i samtiden på något sätt.

Vilket är ditt nästa projekt?

– Vi i Gaffel håller på att följa upp konstprojektet vi gjorde i Stadsparken i höstas. Fast denna gång i en annan stad. Sedan har jag ett videoprojekt på gång.

OM du inte hade ägnat dina första 50 år åt konst, vad hade det blivit då?

– Jag inbillar mig fortfarande att det finns tid till att göra något annat fast jag intellektuellt vet att det inte är så. Jag är väldigt intresserad av historia så kanske hade jag ägnat mig åt något inom de området.

Hur firar du födelsedagen?

– Min familj tänker bjuda mig på restaurang har jag förstått, sedan blir det stor fest lite längre fram.