Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jessica sjunger ut om de svåra åren

Jessica Andersson söker nya musikaliska vägar. På albumet "40.14.4" sjunger hon mörka låtar som hon skrivit tillsammans med Peter LeMarc och Marit Bergman.

- Man kan inte vara en schlagerpingla hela livet, säger Jessica Andersson.

2009 blev på många sätt en nystart för Jessica Andersson. Innan dess hade hon, en av Sveriges mest välkända schlagerartister, plågat sig igenom mängder av intervjuer där hon fick hitta på svar när hon tillfrågades om sin bakgrund.

I dag vet hon inte hur hon vågade men i självbiografin "När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var" berättade Jessica Andersson om sin uppväxt - sina missbrukande föräldrar, sin mammas våldsamma pojkvänner och hur hon placerades i fosterhem.

- För mig personligen blev det en stark resa att skriva boken. Efter det föddes också tanken om att göra något musikaliskt av mina upplevelser, berättar Jessica Andersson.

Frågan var bara hur det skulle gå till. Efter några mer eller mindre misslyckade försök rann projektet ut i sanden.

Då ringde rockartisten Marit Bergman upp.

- Hon hade läst boken och skrivit en låt baserad på en händelse i den. Jag lyssnade och började gråta obehärskat, det var så mitt i prick, säger Jessica Andersson.

Den låten, "Min lilla hand", och tre till som skrivits tillsammans med Marit Bergman finns med på Jessica Anderssons album "40.14.4" som släpps i dag.

Resterande låtar har skrivits tillsammans med Peter LeMarc - en av Jessica Anderssons absoluta favoritartister.

- Vi har jobbat tillsammans under ett år, det har varit omtumlande. Vi har gråtit och garvat ihop, det har varit skitkul men också väldigt tungt. Precis som boken har skivan varit en form av terapi för mig, säger Jessica Andersson.

"40.14.4" skiljer sig också rejält från allt som hon tidigare gjort. Musiken och texterna ligger närmare det hon själv tycker om att lyssna på, artister som Lars Winnerbäck, Melissa Horn och just Peter LeMarc.

Det är också den första skiva som hon varit med och skrivit själv - en förmåga hon inte trodde att hon hade.

- Det är stort för mig att få släppa den här skivan. Det här är min första skiva, så känns det, säger Jessica Andersson.

Hon är dock noga med att påpeka att hon inte tar avstånd från sina tidigare musikaliska äventyr - i vinter ska hon till exempel göra en traditionell julturné med Magnus Carlsson och Sonja Aldén.

Men sedan hoppas hon kunna följa upp "40.14.4" med en konserthusturné i vår och framöver vill hon skriva ännu mer musik i samma stil.

- Tanken är att fortsätta, däremot blir det kanske inte lika tungt och sorgligt. Men den här skivan behövde bli det, det var ju så det var, säger Jessica Andersson.

Linus Brännström/TT