Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JK lämnar rasistiskt flygblad utan åtgärd

GÄVLEJustitiekanslern, JK, tycker inte att flygbladet, "Vilka bryr sig om den svenska ungdomen?", är tillräckligt invandrarfientligt. Därför inleder man ingen förundersökning av skriften.

Annons
Den 21 mars fick ett antal hushåll i Sätra flygblad i sina brevlådor. I texten anklagas invandrare för att mörda, våldta och råna svenskar. Flygbladet handlar bland annat om den 17-årige Daniel Wretström som misshandlades till döds. Bakom kampanjen ligger den högerextrema organisationen, Nationalsocialistisk front, NSF, i Gävleborg.
Gävlepolisen lämnade över flygbladet till JK för att bedöma om det rör sig om tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Det visade sig att skriften har varit föremål för JK-anmälningar tidigare efter att ha delats ut i andra delar av Sverige
- Det måste över en viss nivå för att det ska vara brottsligt, säger hovrättsassessor Daniel Kjellgren på JK. Flygbladet kan verka stötande för den breda massan. Men vi gör ingen lämplighetsbedömning, utan enbart en straffrättslig bedömning. Flygbladet innehåller inga klara, entydiga hot.
Har JK inte gjort en bedömning av flygbladet i sin helhet?
- När man införde lagen som förbjuder "hets mot folkgrupp" sa man samtidigt att den inte får motverka debatt, säger Daniel Kjellgren.
Tryckfrihetsförordningen säger att det är olagligt att uttrycka "missaktning" för exempelvis judar. Men enligt JK måste man vara ytterst försiktig när man tolkar lagen för att inte förväxla ett debattinlägg med ett entydigt uttryck för missaktning.
På ett ställe i flygbladet står det: "Jag vill inte att min son ska mobbas och misshandlas för att svenskar inte "tar för sig" lika mycket i unga år som våra hetlevrade sydländska vänner."
- Alla uttalanden kan inte anses negativa för den grupp som lagen avser, säger Daniel Kjellgren och hänvisar bland annat att invandrare kallats för "vänner" i citatet ovan.
Även det har setts som ett skäl att inte granska flygbladet närmare.

MARIAM NARAGHI
026-159639
mariam.naraghi@gd.se