Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JK vill begränsa övervakning

Sandvikenhus har fått tillstånd till kameraövervakning vid Murgårdsskolan. Både av fasaderna och en yta 5-10 meter från byggnaden. Justitiekanslern, JK, överklagar beslutet och vill begränsa den yta som får övervakas.

Länsstyrelsen har gett Sandvikenhus rätt att ha kameraövervakning vid Murgårdsskolan. Skälet är att skolan utsatts för skadegörelse och inbrott. Då ska en kameraövervakning verka avskräckande eller ge polisen möjlighet att identifiera förövare. Övervakningen ska täcka fasaderna och även det närmaste området vid skolan. Övervakningen sker under icke skoltid, kvällar, nätter och helger samt under ferier, tider då inbrottslarmet är inkopplat.

Nu har JK överklagat länsstyrelsens tillstånd till länsrätten. JK motsätter sig inte att Murgårdsskolan får en kameraövervakning, men att kameran högst får täcka in området inom två meter från fasaden. Täcker kameran in ett större område kommer personer som rör sig i området att filmas som enligt justitiekanslerns mening anses ha ett tydligt intresse att inte bli övervakade. Som exempel nämner JK lekande barn och föräldrar på väg till och från skolan under icke skoltid.