Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JO kritiserar häktning

SANDVIKEN
JO riktar kritik mot kriminalvårdsmyndigheten i Gävle. Anledningen är att häktade placerats i arrestceller i Sandviken. Cellerna är inte avsedda för längre vistelser och förhållandena är inte tillräckligt bra.

I februari i år anmälde en häktad man kriminalvårdsmyndigheten till JO. Han tvingades på grund av platsbrist i Gävle sitta häktad i Sandviken. Under vistelsen där fick han bland annat inte tillgång till tv eller tidningar.

Kränkande
Han hävdade också att en arrestvakt tilltalat honom på ett kränkande sätt.
I sitt svar till JO skriver kriminalvårdsinspektören Gunilla Hellström vid häktet i Gävle att häktet är medvetet om de problem som det innebär att som häktad vistas i en arrestlokal. Hon konstaterar också att myndigheten för närvarande ser över förhållandena i arresten för att kunna genomföra förbättringar. Prenumerationer på tidningar är på gång och tillgång till tv ska undersökas.
JO skriver i sitt utlåtande att det inte finns något som stöder uppgiften att arrestvakten ska ha uttalat sig kränkande.
Däremot konstaterar JO att det inte är tillfredsställande att arbetet med att anpassa arrestcellerna till häktesverksamhet börjat så sent.

KARIN BERGKVIST