Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joakim laddar sina verk med tankar

Joakim Forsgren, född och uppvuxen i Skutskär – det märks på utställningen – sen 2003-2005 på Konstskolan i Gävle, går nu på Konstfack i Stockholm. Masterutbildningen...

Aha, tänker den som är fördomsfull... då är det väl en massa tok på den här utställningen. Nån snubbe som sprayar en tunnelbanevagn för fullt. Nån som spelar psykfall på Västerbron? Kanske går självaste kulturministern omkring här för att innan utställningen öppnas i morgon, lördag kolla att inget otillbörligt smugit sig in?

Nej, nej.

Det här är en beskedlig men klurig, mycket rolig och oerhört tankeväckande utställning. Seriös utan att vara det minsta pretentiös. Den vill få oss att sluta tänka så förtvivlat i gamla uttjänta tankebanor.

Han är skönt suverän ibland, Joakim Forsgren. Bryr sig liksom inte när någon mer eller mindre upprört undrar. Han kastar ett kul, helt nytt ljus på vår närmste omgivning. Ibland är det så smått genialt. Titta bara på bilderna här på uppslaget. De kommentarer han tillfogat dem säger det mesta. Men inte allt.

Vi måste tänka själva också. Det är poängen.

Som i ”Förslag till förändring av Sergels Torg (Före/Efter). Ser ni förändringen?

Och ”Socialdemokratins seger”, det där ”funna objektet” – ett fat med den inskriptionen! – från 1982 får en ju att haja till. Vad tänkte dom på, dom som skrev?

Och tänk att hitta ett sånt objekt!

Lika roliga, om inte ännu mer, är de tre ”samlartallrikarna” som Joakim Forsgren gjort själv, i små upplagor. Festliga motiv! På en av tallrikarna kan man se skandalbygget Älvkarlen (man lär kunna se en kinesisk sten från Dragon Gate i ett hörn. Och så det mysigt doftande Skutskärsverken och turistmagneten Älvkarlebyfallen.

Tipsa turistdirektör Bendrik!

Vid verk efter verk stannar man upp och hajar till. Alltid någon detalj som gör en lite konfunderad.

Men vad har Zlatan för sig egentligen på sviten med foton från Strömvallens resultattavla? Ingen målfabrikation! Som vore det Champions League (inget mål den här gången heller, på Old Trafford mot Manchester United i onsdags) och inte andra världskriget bilderna anspelade på.

Joakim Forsgren jobbar med foto, video, ja till och med en videoinstallation, den om det lite tråkiga bostadsområdet Hårsta i Skutskär. ”Förslag till förändring av bostadsområdet Hårsta” speglar (förlåt) fint hur vi bör, eller kan, tänka oss förändringar. Vi måste tänka et steg till.

Videon ”Fabriken” är kul med röken ur skorstenarna som liksom i symbios söker sig till varandra. Kanske är de delar av et kretslopp. En fabrik är en fabrik är en fabrik.

Och gatstenen i svart gummi med kärna av stål kan man känna på.

Den är lättare än man tror,

Medan Joakim Forsgrens utställning nog är, nej inte tyngre, men lite svårare än man först tror.