Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joan Jett - ­ensam kvinna bland männen

Joan Jett drar ett tungt lass på årets Sweden Rock Festival – som enda kvinna bland de mer publikdragande namnen.

– Det är fortfarande många inom rocken som känner sig hotade av kvinnor med gitarr, säger hon.

Ozzy Osbourne, Judas Priest, Whitesnake, Rob Zombie och The Cult. Där har ni de största namnen på årets Sweden Rock Festival – i alla fall om man ska döma av festivalaffischerna. Idel män. Första kvinna kommer några rader längre ner: Joan Jett som är där med sitt kompband Blackhearts.

– Det är lite tudelat. På ett sätt känner jag mig glad och kanske även lite hedrad. Men samtidigt är det väldigt frustrerande. Det finns så många band med tjejer eller tjejband som är väldigt bra. Jag kan inte fatta varför de inte lyckas, säger den 53-åriga rocklegenden i samband med sitt Sverigebesök.

Joan Jett har ingen lösning på problemet mer än att det handlar om hårt arbete och vara enträgen. I grunden handlar det dock enligt henne om kontroll över sin egen situation. När hon inledde sin karriär på 70-talet var det många inom rockmusiken som kände sig hotade av just kvinnor som spelade gitarr – och så är det fortfarande menar hon.

– Den enda förklaring som jag ser det är att rock’n’roll är sexuellt. Kvinnor som spelar gitarr visar att de äger sin egen sexualitet. Vissa kan inte hantera det.

I höst är det 30 år sedan Joan Jett släppte sitt klassiska album ”I Love Rock’n’roll”. Att titelspåret blev en megahit är nästan en underdrift. Singeln tillbringade hela sju veckor på Billboardlistans förstaplats under våren 1982.

– Den har varit och är fortfarande en väldigt viktig del av mitt liv. Att få vara involverad i en låt som blev så stor. Det genomsyrar allting, säger hon.

I början av solokarriären släppte Joan Jett nästan ett album om året. Men sedan mitten av 90-talet har det varit tunnsått på skivfronten.

– Skrivkramp! säger hon utan att tveka. Att skriva låtar är väldigt personligt. Många av mina tidiga låtar handlar om att bli kär, separera, ha sex, festa och så vidare.

Förra året kom filmen om Joan Jetts tidigare band The Runaways. Samtidigt håller Runaways-sångerskan Cherie Currie på med en soloskiva. Men en möjlig återförening av Runaways avskriver Joan Jett helt.

– För mig personligen så är det inte möjligt nu när Sandy West (Runaways trummis, reds. anm.) inte längre är i livet. Jag startade bandet med henne så för mig går det inte. Jag vill inte ha en trummis som ersätter henne. Det skulle inte bli likadant.